Video: Zinātnieks brīvprātīgi pakļauj sevi elektriskā zuša uzbrukumam

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: YouTube/Kenneth Catania

ASV universitātes biologs un profesors Kenets Katānijs, lai uzskatāmi parādītu, cik bīstami ir elektriskie zuši, uzfilmējis video, kurā redzams, kā viņš saņem zuša elektrisko triecienu.

Current Biology

Lai cik neticami tas nešķistu, līdz šim nebija veikts nopietns pētījums par to, cik spēcīgs ir elektriskā zuša raidītais strāvas lādiņš, kad tas ir pacēlies virs ūdens (elektriskie zuši mēdz uzbrukt saviem ienaidniekiem vai medījumam arī virs ūdens).

Elektrisko zušu dabiskā «superspēja» dod dzīvniekam iespēju aizsargāties no ārkārtīgi daudziem potenciālajiem ienaidniekiem, jo zutim ūdenī ir praktiski neiespējami pietuvoties, proti, tā elektriskais lādiņš ātri vien ienaidniekus neitralizē. Tomēr biologi pieļauj, ka strāvas lādiņš ir vēl spēcīgāks, ja zutis koncentrējas uz vienu mērķi, nevis rādiusu sev apkārt.

Kā skaidro Katānijs, viņš nesaskatīja citu iespēju, lai izmērītu zuša radīto elektriskās strāvas triecienu, kā ļaujot zutim uzbrukt viņam pašam. Viņš stāsta, ka, ņemot vērā viņa lielo aizrautību ar šiem dzīvniekiem, pakļaut sevi tā triecienam šķitis pavisam loģiski un liktenīgi. Tiesa, sākumā Katānijs izmantojis mākslīgo roku, lai prieka pēc vērotu zuša uzbrukumus, bet drīz vien sadūšojies ūdenī roku ielikt pats.

Bija vajadzīgi desmit mēģinājumi, lai precīzi izmērītu zuša elektriskās strāvas triecienu. Rezultātā atklājās, ka zutis izdala 40-50 miliampērus lielu strāvas triecienu, kas ir diezgan ievērojams strāvas stiprums, ja ņem vērā, ka cilvēks var bez dabiskā refleksa paciest tikai 10 miliampērus spēcīgu strāvu.

Tiesa, zutis, ko izmantoja zinātnieks, bija vēl pavisam jauns un, iespējams, tas vēl nav attīstījis visu savu spēku.

Pēc pētījuma un video publicēšanas, uzradušies vairāki brīvprātīgie, kas apbrīno zušus un vēlas turpmākajos eksperimentos piedalīties arī paši, tomēr pats Katānijs nesteidzas vērst savus pētījumus plašumā, tāpēc visiem, kas vēlas saņemt elektriskā zuša triecienu, būs jāpaciešas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu