Pasniegtas «Ig Nobel» prēmijas par stulbākajiem pētījumiem zinātnē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasniegtas ikgadējās Nobela prēmijas parodijas «Ig Nobel» balvas, kas šogad godina tādus zinātniskus pētījumus kā - vai kaķi ir šķidri vai cieti, kā krokodila turēšana rokās var palīdzēt azartspēlēs, un vai Austrālijas aborigēnu pūšamais instruments didžeridū var izārstēt no krākšanas.

Kā vēsta ārvalstu mediji, galvenās balvas ieguvēja - franču pētnieka Marka-Anruāna Fardēna - 2014. gadā veikto pētījumu par to, vai kaķi var būt gan cieti, gan šķidri, iedvesmoja internetā bieži redzamie video un foto materiāli, kuros kaķi viegli ietilpst glāzēs, vāzēs un izlietnēs.

Ilgstošu pētījumu rezultātā zinātnieki izmantoja matemātiskas formulas, lai secinātu, ka jauni, aktīvi kaķi dažādas fiziskās formas var ieņemt daudz labāk nekā vecāki kaķi.

Citiem pētījumiem, kas saņēma balvas, bija nedaudz praktiskāks raksturs, piemēram, Metjū Roklofs un Nensija Grīra bija veikuši eksperimentu, kurā 103 azartspēļu cienītājiem pirms likmju izdarīšanas tika lūgts rokās turēt metru garu krokodilu. Rezultātā atklājās, ka, turot rokās krokodilu, spēlmaņi izvēlas likt augstākas likmes, jo adrenalīna pieplūdumu, kas rodas krokodila ietekmē, viņu smadzenes interpretē kā potenciālas veiksmes zīmi.

Trešais pētījums, kas saņēma «Ig Nobel» balvu, vēstīja, ka Austrālijas aborigēnu pūšamais instruments didžeridū var izdziedēt cilvēku no krākšanas. Pētījuma secinājumos tika skaidrots, ka instrumenta dziedējošās īpašības slēpjas nevis krācošajā skaņā, ko tas rada, bet gan apstāklī, ka cilvēkam tas pamatīgi jāpūš. Šāda fiziska piepūle var pozitīvi iedarboties uz elpošanas ceļiem, novēršot krākšanu.

«Ig Nobel» balvu, kuras pasniegšanas ceremonija norisinājās jau 27. gadu, laureātiem Hārvarda universitātē pasniedza īstie Nobela prēmijas ieguvēji.

«Ig Nobel» balvu 1991. gadā izgudroja žurnāla «Annals of Improbable Research» redaktors Marks Abrahamss, lai izceltu izgudrojumus un pētījumus, kas rosina cilvēkus domāt «ārpus kastes».

«Mēs ceram, ka šī balva palīdzēs cilvēkiem atgūt bērnišķīgo brīnīšanās spēju par dīvainām lietām, kā arī liks tiem domāt, secināt un apsvērt to, kas šajā pasaulē ir labs un derīgs,» komentēja Abrahamss.

«Šie pētījumi paver jaunas perspektīvas, kā skatīties uz lietām, tomēr dažiem cilvēkiem varētu būt problemātiski izlemt, vai tas viss ir derīgi vai nav. Tiesa, ja tevi nomoka krākšana, tad didžeridū instrumenta spēle varētu būt viena no ārstēšanās opcijām,» piebilda Abrahamss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu