Izgudrota ierīce, ar kuru var noteikt «kreiso» alkoholu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: alexbrn, CC BY-NC 2.0

Mančestras universitātes pētnieki izstrādājuši pasaulē pirmo portatīvo ierīci, ar kuras palīdzību var identificēt viltotus alkoholiskos dzērienus, piemēram, viskiju vai degvīnu.

Scientific Reports

Detektors darbojas, balstoties uz Ramana spektroskopijas principiem – proti, cauri pētāmajai vielai tiek izlaists lāzera stars un tiek analizētas gaismas molekulu izstarojuma svārstību izmaiņas.

Citiem vārdiem sakot, alkohola pārbaudes gadījumā daži fotoni slikti mijiedarbojas ar spirta atomiem, un rezultātā tie vai nu zaudē, vai iegūst papildu enerģiju.

Zinātnieki šīs daļiņas nodala no citiem fotoniem un veic attiecīgu spektrālo analīzi.

Ar jaunās ierīces palīdzību eksperti pārbaudījuši 150 skotu viskija, ruma, degvīna un džina markas, turklāt – pats svarīgākais – dzērieni atradušies slēgtās pudelēs. Ar detektora palīdzību bijis iespējams ne tikai noteikt viltojumu dažādas krāsas tarā, bet arī noteikt konkrētas viskija markas.

Resolve - Handheld Through-Barrier Identification

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu