Kaķu kakas cilvēkam var izraisīt briesmīgas slimības

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sjrankin, CC BY-NC 2.0

Pētnieki atklājuši, ka parazīti, kas bieži atrodami kaķu izkārnījumos, cilvēkam var izraisīt Alcheimera un Pārkinsona slimību vai pat vēzi.

Scientific Reports

Ja cilvēks ir inficējies ar šo parazītu, tajā atrodamie proteīni var nelabvēlīgi ietekmēt arī komunikāciju starp smadzeņu šūnām, rezultātā izraisot Alcheimera vai Pārkinsona slimību, kā arī epilepsiju.

Līdz šim izvairīties no kaķu izkārnījumiem tika ieteikts grūtniecēm, jo šis parazīts var izraisīt spontāno abortu vai negatīvi ietekmēt augļa attīstību, īpaši smadzenes un acis.

«Šis pētījums pilnīgi maina iepriekšējos uzskatus un perspektīvu, kādā mēs skatījāmies uz šo infekciju,» komentēja pētījuma autors Deniss Šteindlers.

Pētījuma praktiskajā daļā zinātnieki izanalizēja datus, kas tika vākti kopš 1981. gada un aptvēra 246 jaundzimušos, kuriem bija diagnosticēta toksoplazmoze. Rezultātā tika noskaidrots, ka pastāv nozīmīga korelācija starp parazītu un cilvēka gēniem, kas saistīti ar vēzi.

«Mūsu galvenais uzdevums ir, balstoties uz jauno pētījumu, radīt medikamentus, lai šo infekciju varētu ārstēt vai vismaz palēnināt tās progresu,» piebilda Šteindlers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu