5 dīvainākās garīgās slimības un sindromi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: jimforest, CC BY-NC-ND 2.0

Vai tu esi normāls? Tas varētu šķist diezgan viegli atbildams un vienkāršs jautājums, tomēr patiesībā normalitātes jēdziens ir ārkārtīgi relatīvs un robeža starp normalitāti un vājprātu ir šaurāka, nekā mēs domājam.

 

Dzīvā miroņa sindroms

Vai tu tagad esi miris? Varbūt tu tāds esi bijis kādreiz savā dzīvē? Ja tu atbildēji apstiprinoši, tad apsveicam – tev ir Kotarda jeb dzīvā miroņa sindroms. Tiesa, var gadīties, ka tu tiešām esi miris. Ja tā, tad atvaino.

Cilvēki, kuri sirgst ar Kotarda sindromu, pavisam nopietni uzskata, ka ir miruši, vai ir piedzīvojuši kādu, ar dzīvību nesavienojamu procesu savā organismā, piemēram, viņiem šķiet, ka visas viņu asinis ir izžuvušas no organisma vai visi orgāni ir izgaisuši. Dažiem Kotarda sindroma pacientiem var šķist, ka viņi pārvērtušies par zombijiem un kļuvuši nemirstīgi.

Šāds sindroms visbiežāk sastopams starp šizofrēnijas slimniekiem vai tiem, kuri piedzīvojuši kādas smadzeņu traumas.

Vienā no gadījumiem kāds jauns vīrietis cieta motocikla avārijā, gūstot spēcīgu galvas traumu. Pēc tam, kad viņš tika izrakstīts no slimnīcas, viņš bija pārliecināts, ka ir miris no asins saindēšanās vai AIDS. Kad viņa māte nosūtīja viņu atpūsties uz Dienvidāfriku, viņš ticēja, ka viņa dvēsele nokļuvusi ellē.

 

Fregoli sindroms

Ja tev patīk iepazīties ar jauniem cilvēkiem un pēc tam apsūdzēt tos, ka tie ir slepeni aizņēmuši tavu draugu un ģimenes locekļu vietu, tad tev pavisam noteikti ir Fregoli sindroms.

Cilvēki, kuri sirgst ar šo sindromu, ir pārliecināti, ka sveši cilvēki ir ieņēmuši viņu draugu un ģimenes locekļu vietu, uzliekot to maskas un piesavinoties personisko informāciju.

Pētnieki, atzīstot, ka šis sindroms tiešām ir dīvains, spekulē, ka slimības pamatā ir kāda smadzeņu kaite.

 

Kanibālisma sindroms

Vendigo psihozes jeb kanibālisma sindroma pacienti izjūt nepārvaramu kāri pēc cilvēka gaļas. Tas būtu pilnīgi normāli priekš kalnu lauvas vai cilvēkēdāja ciklopa, tomēr pavisam dīvaini priekš cilvēka.

Vendigo sindroms ir izplatīts starp Ziemeļalgonkvinas iedzīvotājiem Ziemeļamerikā, īpaši Amerikas Lielo ezeru reģionā. Šajā kultūrā Vendigo ir pārdabisks briesmonis, kas ēd cilvēku gaļu.

Sindroma simptomi parasti ir novērojami ziemā, kad cilvēkam sākas drudzis un - zīmīgi – pilnīgs apetītes trūkums, caureja un vemšana. Drīz sirdzējs kļūst pārliecināts, ka ir kļuvis par Vendigo briesmoni un sāk kārot cilvēka gaļu.

Bieži vien šī sindroma slimnieki izdara pašnāvību, lai neinficētu citus.

 

Abulomānija

Abulomānija ir psihiska novirze, kad cilvēks nespēj pieņemt pat visvienkāršākos lēmumus. Cilvēka smadzenes ir aprīkotas mehānismu, kas palīdz tam tikt galā ar dažādām situācijām, lemjot un izvirzot prioritātes. Abulomānijas sindroma slimniekiem šis mehānisms nestrādā.

Cilvēki, kuri slimo ar šo slimību, stāsta, ka katra vissīkākā lēmuma priekšā kļūst pilnīgi paralizēti. Viņiem kļūst pilnīgi neiespējami doties pastaigā, paveikt kādu darbu vai pat izvēlēties, kuru cilvēku lai šodien noķengā ziņu portālu komentāros.

Interesanti, ka citā ziņā abulomānijas slimnieki ir pilnīgi normāli cilvēki. Viņi saprot, ka sirgst ar šo sindromu, viņu uztvere nav aptumšota un ilūzijām piesātināta.

 

Stendāla sindroms

Zināms, ka just nelielu pacilātību vai saviļņojumu, atrodoties iespaidīgās un vēsturiski nozīmīgās vietās vai mākslas darbu priekšā, ir pavisam normāli. Tomēr, ja šādos brīžos tev pamatīgi paātrinās pulss, uznāk ģībonis vai parādās halucinācijas, tad tev, iespējams, ir Stendāla sindroms.

Šis sindroms cilvēkus bieži pārņem specifiskās vietās un iedalās vairākās apakšgrupās:

Jeruzalemes sindroms

Jeruzalemes sindroms pārņem fanātiski reliģiskus cilvēkus, kuri viesojas Svētajā zemē. Jeruzalemes policija un mediķi ir pat izstrādājuši īpašas procedūras, lai tiktu galā ar tūristiem, kuri, nevaldāmas ekstāzes pārņemti, sāk sevi pasludināt par mesijām.

Florences sindroms

Florences sindroms pārņēma pašu rakstnieku Stendālu, kurš rakstīja, ka Florences mākslas un arhitektūras diženums viņa sirdij licis joņot un prātam aizmigloties. Simtiem cilvēku vēlāk apgalvoja, ka, nonākot Florencē, jutušies tieši tāpat, īpaši aplūkojot Mikelandželo veidoto Dāvida statuju.

Parīzes sindroms

Parīzes sindroms ir viens no dīvainākajiem Stendāla apakšsindromiem. Tas lielākoties skar japāņu tūristus, kurus graujoši ietekmē Parīzes vienkāršība salīdzinājumā ar viņu idealizētajām cerībām.

Parīzes sindroms parasti izpaužas kā spēcīga emocionāla vilšanās vai pat akūta psihoze. Japānas vēstniecība Parīzē ir pat atklājusi īpašu tālruņa līniju, kur vīlušies japāņu tūristi var vērsties pēc palīdzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu