Viedtālruņi negatīvi ietekmē cilvēka spriestspēju un atmiņu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: tobi_digital, CC BY-NC-ND 2.0

Pasaules vadošie neirologi brīdina, ka viedtālruņu un citu moderno tehnoloģiju pārmērīga izmantošana un paļaušanās uz tiem, var negatīvi ietekmēt cilvēka spriestspēju un atmiņu, vēsta ārvalstu mēdiji.

Zinātniece un rakstniece Sūzena Grīnfīlda (Susan Greenfield) skaidro, ka straujā tehnoloģiju attīstība liek mūsdienu cilvēkam mazāk izmantot paša smadzenes, lai risinātu dažādas problēmsituācijas, kā arī samazina vajadzību uzkrāt zināšanas tajās.

Savukārt Oksforda Universitātes pētnieki stāsta, ka vairs nav vitāla nepieciešamība atcerēties cilvēku vārdus, datumus, telefona numurus un citu informāciju, jo tā visa ir pieejama dažu klikšķu attālumā.

Zināms, ka cilvēka smadzenes tiecas saglabāt tikai to informāciju, kas tiek lietota arī praksē, tāpēc tagad, kad liela daļa informācijas tiek glabāta viedtālruņos un citās ierīcēs, cilvēka smadzenes pielāgojas un šo «nevajadzīgo» informāciju vairs nesaglabā.

Grīnfīlda brīdinājusi Lielbritānijas parlamentu par moderno tehnoloģiju ietekmi uz Lielbritānijas sabiedrību. Viņa minēja, ka laiks, ko britu bērni pavada pie datoru un viedtālruņu ekrāniem, bīstami aizvieto laiku, ko bērns varētu pavadīt mācoties, spēlējoties un socializējoties reālajā pasaulē.

Zinātniece arī asi kritizēja faktu, ka viedtālruņi un citas ierīces ļauj bērniem nedomāt pašiem, bet pilnībā paļauties uz tām. Rezultātā bērns bez tehnoloģiju palīdzības kļūst nespējīgs spriest pats un risināt dažādas problēmsituācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu