Daugavpils sper soli e-pārvaldes ieviešanā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daugavpils rajona padome sāk realizēt Valsts kancelejas Informācijas sabiedrības biroja ERAF Nacionālās programmas «Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes attīstība un pilnveidošana» Daugavpils rajona pašvaldību Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas tīkla izveides pilotprojektu.

Projektā, ko līdzfinansē Eiropas Savienība, līdz 2006. gada 31. decembrim paredzēta vienotās informatīvās sistēmas ieviešana Daugavpils rajona pašvaldībās, portālu «Apollo» informēja Aigars Smagars, SO «Latgale Eiropā» valdes priekšsēdētājs.

Galvenais projekta mērķis ir atvieglot pieeju kvalitatīvām informācijas un komunikāciju tehnoloģijām Daugavpils rajona lauku teritorijā, pietuvinot rajonu Latvijas vidējam attīstības līmenim.

Realizējot projektu, rajonā tiks ieviesta uz interneta tehnoloģijām balstīta elektronisko dokumentu vadības sistēma. Izglītības iestādēs un bibliotēkās būs izveidots pastāvīgs interneta pieslēgums, kas nodrošinās šo iestāžu kvalitatīvu darbu. Tas ļaus ātri un ērti nosūtīt vai iegūt vajadzīgo informāciju, kā arī komunicēt starp šīm institūcijām un veicinās informācijas sabiedrības veidošanos Daugavpils rajonā. Rajons iegūs arī savu interneta portālu.

Kopumā, ieviešot projektu, Daugavpils rajonā tiks izveidoti un uzturēti 65 interneta pieslēgumi. Rajona izglītības iestādes un bibliotēkas iegūs 65 datorkomplektus un 100% interneta pieejamību. Papildus tiks iegādāti 28 datorkomplekti lietvedības sistēmai.

«Realizējot šo projektu, ieguvējs būs viss mūsu rajons,» atzīst «Daugavpils rajona pašvaldību Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas tīkla izveides pilotprojekta» koordinatore Daugavpils rajona padomes attīstības nodaļas vadītājas vietniece Vita Rūtiņa. «Daugavpils rajons ir attālināts Latvijas reģions, kur informatizācijas process attīstās diezgan gausi. Pašlaik interneta lietotāju skaits Daugavpils rajonā ir aptuveni 7,2% no iedzīvotāju kopējā skaita. Tikai četrās no 31 rajona izglītības iestādes ir pastāvīgs interneta pieslēgums, pārējās iestādēs ir «iezvanpieejas internets», tas, pēc Rūtiņas teiktā, ne vien būtiski sadārdzina interneta lietošanu, bet arī apgrūtina skolu programmās paredzētās datorapmācības veikšanu. Tāpat rajona teritorijā ir 34 bibliotēkas, un tikai trijās no tām ir internets.

«Elektroniskie pakalpojumi iedzīvotājiem un uzņēmējiem ļaus pašvaldībai samazināt laiku, kas vajadzīgs, lai izskatītu iedzīvotāju prasības, veicinās pašvaldības un iedzīvotāju dialogu, uzlabos sadarbību starp pašvaldības institūcijām un radīs labāku vidi uzņēmējdarbības attīstībai,» ir pārliecināta «Daugavpils rajona pašvaldību Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas tīkla izveides pilotprojekta» vadītāja Daugavpils rajona padomes izpilddirektora vietniece Ināra Natarova. Realizējot šo projektu, iedzīvotājiem būs iespēja ne vien elektroniski iesniegt dažādus pieprasījumus, piemēram, arhīva izziņām, bet arī saņemt Domes lēmumus, atļaujas būvprojektiem, būvniecībai vai, piemēram, dokumentus dzīvokļa privatizācijai.

Lai rajona informatizācija risinātos sekmīgāk, notiks arī semināri un pašvaldības darbinieku mācības datoru, lietvedības sistēmas un interneta lietošanā. Daugavpils rajona pašvaldību vadītāji ir pārliecināti, ka pēc projekta realizācijas interneta lietotāju skaits rajonā no 7,2% sasniegs gandrīz 30%. Un kompleksā rajona informācijas sistēmu attīstība veicinās apstākļus konkurētspējīgai un sociāli ietverošai informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izmantošanai lauku teritorijās, liekot pamatu Informācijas sabiedrības līdzsvarotai attīstībai valstī.

Projekta kopējās izmaksas ir 384 646 tūkstoši latu, no kuriem 75% sedz Eiropas Savienība, bet pārējo daļu valsts un rajona pašvaldības. «Daugavpils rajona pašvaldību Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmas tīkla izveides pilotprojekts» notiek ar Eiropas reģionālā attīstības fonda atbalstu nacionālās programmas projekta «Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes attīstība un pilnveidošana» ietvaros.

Nacionālā programma paredz izveidot vienotu valsts elektroniskās pārvaldes infrastruktūru un pilnveidot valsts informatīvo sistēmu pakalpojumu kvalitāti, papildināt elektronisko pakalpojumu klāstu un optimizēt valsts un pašvaldību pārvaldes procesus, izglītot valsts, pašvaldību darbiniekus un sabiedrību informācijas tehnoloģiju un elektronisko pakalpojumu izmantošanas jomā, mazināt «digitālo» plaisu starp Latviju un citām Eiropas valstīm, kā arī starp atsevišķiem valsts reģioniem un iedzīvotāju grupām, pilnveidot skolu, pašvaldību un bibliotēku informatizāciju, nodrošinot pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu