«DEAC» neapmierināts ar surogātpasta likumu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Ja surogātpasta izplatība valstī turpinās pieaugt līdzšinējos tempos, tad līdz gada beigām tā pārsniegs jebkuras prognozes, apgalvo «DEAC».

Šo pieņēmumu apliecina IT kompānijas «DEAC» («Digitālās Ekonomikas Attīstības Centra») iegūtā statistika, kas rāda, ka 2005. gada pirmajā ceturksnī no visiem e-pasta sūtījumiem 67% ir bijuši surogātpasts», informē SIA «DEAC» valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

Salīdzinot minētos rādītājus ar pasaules tendencēm, var secināt, ka pasaulē surogātpasta izplatība ir mazāka nekā Latvijā. Vidēji citur pasaulē surogātpasts ir 50% no visiem e-pasta sūtījumiem.«Līdz šim bijām saskārušies, ka vidēji no katriem trīs e-pastiem, kas pienāk «DEAC» klientiem, divi ir surogātpasts.

Tomēr pēdējie dati pārspēj visas prognozes. Surogātpasta izplatība kļūst nekontrolējama. Ja necīnīsimies pret šo sērgu, tad tuvākajā laikā varam noslīdēt vēl zemākās IT ranga pozīcijās nekā līdz šim», saka «DEAC» valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

Pērn novembrī valsts līmenī tika pieņemts «Informācijas sabiedrības pakalpojumu likums», kas aizliedz komerciālu un citu ziņojumu sūtīšanu bez e-pasta saņēmēja atļaujas. Kā liecina statistika, likums nespēj ierobežot surogātpasta izplatību Latvijā. «Jau toreiz daudzi IT jomas speciālisti pauda bažas, ka likums nespēs mazināt surogātpasta izplatību. Lai efektīgi apturētu šo sērgu, ar šo problēmu jācīnās globālā mērogā, nevis dažu valstu robežās, jo lielākais vairums surogātpasta tiek iesūtīts tieši vai pastarpināti no ārvalstīm», atzīst A.Gailītis.

Pēdējās pasaules tendences rāda, ka attīstoties surogātpasta izsūtīšanas tehnoloģijām, palielinājies surogātpasta izsūtīšanas ātrums. Tā, piemēram, šobrīd ir iespējams izsūtīt vairākus miljonus vēstuļu 1-2 stundās. Jāņem vērā fakts, ka surogātpastu izsūtīšanu no jebkuras e-pasta adreses var veicināt arī datortīklā iekļuvušie vīrusi.

Latvijā visbiežāk sastopamās surogātpasta tēmas ir līdzekļi, kas uzlabo seksuālo dzīvi, piedāvājumi ātri zaudēt svaru, medikamentu piedāvājumi, piedāvājumi iegādāties datortehniku un programmatūru, kā arī dažādi interneta pakalpojumi; e-reklāmas; semināri, kursu piedāvājumi; atpūta un ceļojumi, u. c..

«Surogātpasta izplatības ierobežošanā liela iniciatīva jāuzņemas interneta pakalpojumu sniedzējiem. Tā, piemēram, «DEAC» izstrādājusi speciālu piecpakāpju drošības sistēmu, kas nodrošina interneta lietotāju e-pastu plūsmu ar piecu dažādu antivīrusu programmu un surogātpasta datubāžu pārbaudi. Tas pasargā mūsu klientus no surogātpasta saņemšanas savā e-pasta kastītē», atzīst A.Gailītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu