Par «Cisco» pirmkoda zādzību aiztur zviedru tīni

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cisco.com

Zviedrijas kārtības sargi sadarbībā ar FIB aizturējuši pusaudzi, kas tiek turēts aizdomās par «Cisco» pirmkoda zādzību.

Kompānijas «Cisco Systems» pārziņā ir liela daļa pasaules interneta satiksmes, un pirms gada nozagtais pirmkods bija daļa no pamatkomandām, kas atbild par pasaules interneta satiksmes regulēšanu.

Nedz «Cisco», nedz FIB nesniedz sīkākas ziņas, vai nozagtais pirmkods ir izmantots kādām pretlikumīgām darbībām, savukārt «The New York Times» apgalvo, ka tieši šo kodu ļaunprāši ir izmantojuši uzbrukumos daudziem augstas drošības datortīkliem, ieskaitot ASV armijas un NASA datortīklus.

FIB pārstāvis tomēr norādīja, ka šā panākuma pamatā ir mērķtiecīgs darbs gada garumā.

2004. gada aprīlī vairākos ziņu resursos parādījās informācija, ka urķi esot ielauzušies «Cisco» kompānijas datortīklā un nozaguši 800 MB ar kompānijas ražotā tīklu aprīkojuma operētājsistēmas IOS 12.3 un 12.3t pirmkodu.

Tika ziņots, ka nozagtā koda fragmenti esot parādījušies pagrīdes IRC kanālos kā pierādījums urķu veikumam.

«Times» ziņo, ka uzbrukumu esot atklājuši strādnieki vairākās izpētes laboratorijās, kas pamanīja, ka «Cisco» tīkla maršrutētāju programmatūra uzvedas neparasti. «Cisco» uzreiz reaģēja un pastiprināja savus drošības pasākumus. Pēc uzbrukuma «Cisco» pagājušā gada aprīlī arī vairākas superdatoru laboratorijas, kas pieslēgtas ātrajam «TeraGrid» tīklam, paziņoja par ielaušanos savos datortīklos.

Pagājušajā septembrī Lielbritānijas kārtības sargi par ielaušanos «Cisco» datortīklā arestēja kādu divdesmitgadīgu cilvēku, taču vēlāk viņš tika atbrīvots. Nesen Zviedrijas likumsargi par šo noziegumu izdarīšanu aizturēja kādu 16 gadu vecu jaunieti, kurš tiek apvainots arī par ielaušanos Upsalas universitātes datortīklā. Viņš šo noziegumu sakarā ir nopratināts, bet vēl nav arestēts. Jaunieti par izdarītajiem noziegumiem tiesās kā nepilngadīgo.

Neseno kārtības sargu darbību dēļ šādi noziedzīgie nodarījumi ir beigušies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu