Bijušie darbinieki, atriebības vadīti, sabotē datorsistēmas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV valdība pirmdien prezentēja pētījumu, kas liek daudzu kompāniju darbiniekiem sabotēt savu uzņēmumu datorsistēmas.

Valdības apmaksātais pētījums analizēja vairākus desmitus sabotāžas gadījumu sešu gadu laikā un beigās izrādījās, ka parasti šādas sabotāžas tiek veiktas, lai atriebtos priekšniecībai.

Tai pašā laikā savās dusmās daudzi aizkaitināti darbinieki nemaz nenojauš, kādu postu nodara savam darba devējam un valsts ekonomikai kopumā.

Sabotāžās visbiežāk vainojami aizvainoti bijušie vai esošie darbinieki no tehnoloģiju nodaļām, kas ir dusmīgi uz priekšniecību, jo nav saņēmuši sen gaidīto algas pielikumu vai atvaļinājumu. Šādi darbinieki dusmu uzplūdos parasti izdzēš kādus kompānijai svarīgus datus, ievieto pornogrāfiju priekšnieka mājas lapā vai fiziski sabojā kompānijas datortehniku.

Tiem, kas arī bez šāda pētījuma var nojaust, kuri kolēģi varētu būt potenciālie sabotieri, kaitnieku noskaidrošanā varētu palīdzēt cits šā pētījuma atklājums. Proti, lielākā daļa sabotieru pirms kaitniecību pastrādāšanas uz pārējo darbinieku fona izceļas ar kavēšanos, nogurumu, strīdēšanos ar kolēģiem un nekvalitatīvu darbu.

Tāpat kaitnieku meklējumos jāatceras, ka patiesais vainīgais ne vienmēr ir tas, kas sākumā liekas vainīgs. Sabotieri bieži slēpj savu patieso identitāti un nereti izliekas par kādu no kolēģiem. Vienā no apskatītajiem gadījumiem kāds darbinieks uz vairākām dienām atslēdza kompānijas telefonus, bet vainu centās novelt uz «dīvainajiem datoriķiem».

Lai arī lielākā daļa postījumu ir mazi un tos var vienkārši un ātri novērst, daži tomēr ir visai nopietni. No pētījumā apskatītajiem gadījumiem vismaz divu novēršana kompānijām izmaksāja vairāk nekā 10 miljonus dolāru. Tāpēc pētījuma autori iesaka darba devējiem pievērst lielāku uzmanību darbiniekiem, kas dažādu sīku pārkāpumu dēļ tiek sodīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu