Skolas var ietaupīt, izmantojot atklātā pirmkoda programmatūru

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas valdības vadošā izglītības informācijas tehnoloģiju aģentūra («Becta») savā jaunākajā ziņojumā vēsta, ka, izmantojot atklātā pirmkoda (open source) programmatūru, skolas varētu ietaupīt ievērojamus līdzekļus.

Vēlēšanu dēļ oficiāli šis ziņojums iznāks tikai 5. maijā, bet, kad tas notiks, tajā būs minēts, ka skolas var ietaupīt ievērojamas naudas summas, atsakoties no «Microsoft» un citiem maksas produktiem un to vietā izmantojot atklātā pirmkoda risinājumus. Tāpat šajā ziņojumā būs atrodami dokumentēti piemēri, kā konkrēti un cik būtu iespējams šādā veidā ietaupīt.

Šis ziņojums balstās uz pētījumu, kurā bija iesaistītas 15 skolas, kur tika izmantoti atvērtā pirmkoda risinājumi, un 33 skolas, kurās tika lietoti maksas produkti. Rezultāti liecina, ka, izmantojot atklātā pirmkoda risinājumus, skolas var samazināt viena datora uzturēšanas izmaksas. Tas savukārt ļauj palielināt datoru vai citas tehnikas daudzumu vai kvalitāti konkrētajā mācību iestādē.

Šādi pamatskolas varētu ietaupīt 24% līdzekļu, bet sākumskolas par 44% varētu samazināt savus izdevumus datortehnikas iegādei.

Lai gan pastāv lieliska iespēja ietaupīt, daudzās skolās atvērtā pirmkoda risinājumus vēl nevar ieviest, jo trūkst kvalificētu speciālistu, kas varētu apkalpot šāda veida datorklases.

«Microsoft», kas zaudētu ievērojamu peļņas daļu, ja skolas pārietu uz atklātā pirmkoda programmatūru, nepiekrīt, ka šādā veidā varētu ietaupīt tik ievērojamus līdzekļus, papildus norādot, ka bez cenas svarīga ir arī kvalitāte. Savukārt Atklātā pirmkoda konsorcijs (OSC) un vairākas citas organizācijas, kas iegūtu no atklātā pirmkoda risinājumu izmantošanas skolās, gluži dabiski, ir atzinīgi novērtējušas «Becta» ziņojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu