Atklāta nelegālas «Microsoft» programmatūras ražotne dzīvoklī Rīgā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc triju mēnešu ilgas izmeklēšanas pagājušajā nedēļā, 11.

maijā, jaunā Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldes (VP GKrPP EPP) Intelektuālā īpašuma aizsardzības nodaļa veica pārbaudi kādā Rīgas dzīvoklī, kur tika atklāta «Microsoft» programmatūras nelegālu kopiju ražošana, pavairošana un izplatīšana rūpnieciskos apmēros, ar nolūku izplatīt produkciju ārvalstīs un Latvijā, izmantojot internetveikalu «eBay.de».

Par to portālu «Apollo» informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojs.

Pēc policijas darbinieku rīcībā esošās informācijas, produkcija šādā veidā, iespējams, izplatīta vairākus gadus. Kopējie zaudējumi, kas nodarīti programmatūras ražotājam, tiek lēsti aptuveni trīs miljonu ASV dolāru apmērā. Aizdomās par šā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 120. panta kārtībā tika aizturētas divas personas, kas ievietotas Īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Pārdotie produkti tika izgatavoti tādā kvalitātē, kas deva iespēju likumpārkāpējiem tos realizēt kā oriģinālu produkciju, līdz ar to saņemot samaksu, kas bija tikai nedaudz mazāka par īstas produkcijas cenu.

Šā gada 27. aprīlī Ekonomikas policijas pārvaldē par šo gadījumu tika ierosināta krimināllieta pēc Latvijas Krimināllikuma 149. panta 3. daļas par «Microsoft» autortiesību objektu (kontrafakta eksemplāru) nelikumīgu realizāciju lielā apmērā.

Internetveikalā bija iespējams iegādāties tādas programmas kā «Windows 98 SE» un «Windows 2000 Profesional». Šo programmu ekspertīze liecināja, ka programmas ir augstas klases viltojums.

Operatīvo meklēšanas pasākumu laikā policijas darbinieki noskaidroja telpas, kurās rūpnieciskos apmēros tika izgatavotas (kopētas — reproducētas) minētās un citas «Microsoft» programmas un to sastāvdaļas. Atklātajās telpās Rīgā, Nīcgales ielā, šā gada 11. maijā sankcionētas kratīšanas laikā tika izņemti sakomplektēti (pārdošanai) kontrafakti «Microsoft» programmprodukti — «Windows 95» «Windows 98» «Windows 2000 Professional», kā arī to komplektējošās sastāvdaļas — CD, disketes, uzlīmes, hologrammas, instrukciju grāmatiņas, iesaiņojamie materiāli, ieraksta un iesaiņojuma aparatūra u. c.

Operācijas laikā VP GKrPP EPP Intelektuālā īpašuma aizsardzības nodaļa sadarbojās ar programmatūras autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» pārstāvjiem Latvijā, citās Eiropas Savienības valstīs un Amerikas Savienotajās Valstīs. Izmeklēšana krimināllietā turpinās.

Kā atzina jaunizveidotās Intelektuālā īpašuma aizsardzības nodaļas priekšnieks Ēvalds Karitons: «Neraugoties uz to, ka mūsu sabiedrībā valda skeptiska attieksme pret Latvijas tiesībsargājošo iestāšu iespēju aizsargāt intelektuālā īpašuma objektus, šis gadījums pierāda, ka precedents ir radīts un darbs ir sākts, lai gan nodaļā joprojām trūkst cilvēku resursu un arī materiāltehniskais nodrošinājums ir visai pieticīgs. Arī turpmāk mēs ceram uz ieinteresēto organizāciju atsaucību un sadarbību.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu