VID ar BSA sākuši datortehnikas mazumtirgotāju pārbaudes

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada maijā Valsts ieņēmumu dienests (VID), veicot pārbaudes 12 datortehnikas veikalos astoņās Latvijas pilsētās, konstatēja virkni dažādu pārkāpumu, arī attiecībā uz legālas programmatūras tirdzniecību un pārvaldi.

Pārbaudēs tika iesaistītas VID teritoriālās nodaļas un datorprogrammu autortiesību aizsardzības organizācijas «Business Software Alliance» (BSA) Latvijas komitejas eksperti.

Pārbaudēs VID teritoriālo iestāžu amatpersonas veica kontrolpirkumus un programmatūras pieprasījumus, kā arī izvērtēja piedāvātās programmatūras legalitāti. Pārbaudes notika Rīgā, Liepājā, Jēkabpilī, Rēzeknē, Cēsīs, Valmierā, Aizkrauklē un Saldū. Divos gadījumos VID amatpersonas konstatēja nelegālas programmatūras lietošanu tirdzniecības vietās, trijos gadījumos pārdevēji kā legālu programmatūras kopiju piedāvāja operētājsistēmas OEM versiju, ko drīkst pārdot vienīgi kā iepriekš instalētu uz datora vai ar datoru komplektējošiem elementiem, bet vienā no tirdzniecības vietām tika atklāti pārkāpumi attiecībā uz preču pavadzīmju noformēšanu, savukārt trijos gadījumos pārdevēji nevarēja uzrādīt VID amatpersonu pieprasīto dokumentāciju.

«Šīs bija pirmās VID amatpersonu veiktās datortehnikas mazumtirgotāju pārbaudes nupat noslēgtā sadarbības līguma ar BSA ietvaros un būtisks solis datorpirātisma apkarošanas virzienā. Turpmāk šādas pārbaudes notiks regulāri, sadarbojoties ar programmatūras autortiesību ekspertiem. Par konstatētajiem pārkāpumiem VID amatpersonas sastāda administratīvo pārkāpumu protokolus un nosūtīta tos Ekonomikas policijai vai tiesai turpmākai izmeklēšanai un lietu ierosināšanai,» norāda VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

«Informāciju par potenciāliem pārkāpumiem nereti saņemam no nepatīkami pārsteigtiem veikalu klientiem. Viņi uzskata, ka iegādājas legālas datorprogrammas, bet patiesībā tiek pārdotas OEM versijas, kas ir uzskatāms par likuma pārkāpumu. Pircējs iztērē prāvu naudas summu, bet faktiski kļūst par datorpirātu,» norāda BSA izpilddirektore Sanita Meijere. «Ja uzņēmumu pārbauda VID vai policija, ir jāmaksā vismaz trīskārši: tiek fiksēts pārkāpums, ir jāpērk jauna datorprogramma, jāmaksā soda nauda un nereti arī kompensācija ražotājam. Taču mums ir prieks arī par vairākiem sastaptiem godīgu tirgotāju piemēriem, kad lietotājiem tiek skaidrots par legālas programmatūras iegādes nozīmi.»

Aizsāktā sadarbība starp VID un BSA turpināsies, veicot regulāras pārbaudes, un arī turpmāk BSA iesniegs VID pārbaužu grafikā iekļaujamo tirdzniecības vietu sarakstu.

Šā gada 26. aprīlī starp BSA un VID tika parakstīts sadarbības protokols par kopīgu rīcību datorpirātisma apkarošanā valsts un privātajā sektorā. Sadarbības ietvaros plānots ieviest efektīvus pasākumus attiecībā uz programmatūras likumīgu lietošanu Latvijas uzņēmumos. To mērķis ir nodrošināt, ka uzņēmumi iegādājas un izplata tikai licencētas programmas un tādējādi veicina nodokļu ieņēmumu pieaugumu. VID amatpersonas kontrolē, vai attiecīgais intelektuālais īpašums tiek precīzi uzskaitīts uzņēmumu grāmatvedībā. Nepieciešamības gadījumā, savstarpēji sadarbojoties, tiks izstrādāti priekšlikumi tiesību normu papildinājumiem.

Datorpirātisma līmenis Latvijā pērn sasniedzis 58%, pieaugot par 1% salīdzinājumā ar 2003. gadu, liecina BSA un vadošās informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju nozares tirgus analīzes aģentūras IDC pētījuma rezultāti par datorpirātismu pasaulē 2004. gadā. Datorpirātisma nodarītie zaudējumi jeb nelegālās programmatūras kopvērtība Latvijā pērn pieauga par trim miljoniem ASV dolāru, pārsniedzot 19 miljonus ASV dolāru jeb 10 miljonus latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu