«Google» kļuvusi par vērtīgāko mediju kompāniju pasaulē

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google

Interneta meklēšanas sistēmas kompānija «Google» šajā nedēļā apsteigusi mediju kompāniju «Time Warner» un kļuvusi par visvērtīgāko mediju kompāniju pasaulē.

Šāds rezultāts sasniegts desmit mēnešus pēc tam, kad biržā tika sākta «Google» akciju tirdzniecība.

«Google» akciju cena «Nasdaq» elektroniskajā biržā otrdien pieauga par 0,75% jeb 2,18 dolāriem (1,25 lati) un sasniedza 293,12 dolārus (167,96 lati) par akciju, kas ir visu laiku augstākā «Google» vienas akcijas cena. Pastāvot šādai cenai, «Google» tirgus vērtība pārsniedz 80 miljardus dolāru (45,8 miljardi latu), tādējādi «Google» kļuvusi par visvērtīgāko mediju kompāniju pasaulē. Akciju tirgus analītiķi norāda, ka kompānijas vienas akcijas cena varētu sasniegt 325–350 dolārus (186,2–200,55 latus).

Otrā vērtīgākā mediju kompānija pasaulē pēc tās akciju tirgus vērtības ir «Time Warner», ko pirms pieciem gadiem par 106 miljardiem dolāru iegādājās ASV interneta kompānija AOL. Tomēr šo piecu gadu laikā, attīstoties interneta kompānijām, «Time Warner» tirgus vērtība ir ievērojami samazinājusies — otrdien kompānijas tirgus vērtība bija 78,1 miljards dolāru (44,75 miljardi latu).

Citu mediju kompāniju tirgus vērtība ir ievērojami mazāka. Piemēram, kompāniju «Viacom» un «Walt Disney» tirgus vērtība otrdien bija 54–55 miljardu dolāru (30,9–31,5 miljardu latu) robežās. Savukārt interneta meklēšanas sistēmas kompānijas «Yahoo», kas tiek uztverta kā viena no galvenajām «Google» konkurentēm, tirgus vērtība otrdien sasniedza 53 miljardus dolāru, kas ir par 27 miljardiem mazāk nekā «Google» tirgus vērtība.

«Google» akciju tirdzniecība biržā tika sākta pagājušā gada augustā par cenu 85 dolāri (48,7 lati) par akciju. Kompānijas straujais akciju cenu pieaugums ir raisījis zināmas bažas, ka kompānijas pašreizējā vērtība ir ievērojami augstāka par patieso tirgus vērtību.

«Google» šā gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 369,2 miljonu dolāru (211,55 miljoni latu) tīro peļņu, salīdzinot ar 64 miljoniem dolāru pagājušā gada attiecīgajā periodā. Savukārt kompānijas apgrozījums pirmajā ceturksnī palielinājās līdz 1,26 miljardiem dolāru (0,7 miljardi latu), salīdzinot ar 651,6 miljoniem dolāru pirms gada.

Kompānijas pirmā ceturkšņa peļņa ir pārsniegusi pat visoptimistiskākās analītiķu prognozes. Ievērojamo peļņas pieaugumu «Google» nodrošināja strauji augošie ieņēmumi no reklāmām, kas tiek izvietotas pie meklēšanas rezultātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu