«Apple» pāries uz «Intel» mikroshēmu izmantošanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Intel

ASV datoru ražotājs «Apple Computer» pirmdien apstiprināja, ka savu «Macintosh» datoru ražošanā turpmāk izmantos «Intel» mikroshēmas līdz šim izmantoto «IBM» mikroshēmu vietā.

Pirmie «Apple» datori ar «Intel» mikroshēmām tirgū nonāks aptuveni pēc gada. «Mēs uzskatām, ka «Intel» tehnoloģija mums palīdzēs radīt labākos personālos datorus nākamajiem desmit gadiem,» paziņoja «Apple Computer» vadītājs Stīvs Džobss.

Līdz ar to ir beigusies «Apple» un «IBM» desmit gadus ilgā sadarbība, ko gan pēdējā laikā pasliktināja piegāžu problēmas.

«Apple» un «Intel» vienošanās nozīmē, ka ASV datoru ražotājs ir pievienojies kompānijām, kas savos datoros izmanto uz x86 pamata būvētas mikroshēmas.

Paredzams, ka pirmais «Apple» dators, kurā būs izmantotas «Intel» mikroshēmas, būs «Mac Mini», bet visa ražošanas līnija uz «Intel» mikroshēmām būs pilnībā pārgājusi līdz 2007. gada beigām.

Tiek uzskatīts, ka «Apple» izvēle par labu «Intel» ir saistīta ar «IBM» vilcināšanos paplašināt tā ražoto «PowerPC» mikroshēmu apjomus un spektru. «IBM» arī vēl nav radījis G5 mikroshēmas versiju, kas būtu piemērota izmantošanai «Apple» portatīvajos datoros.

Kompānija «Apple Computer» gadā pārdod apmēram trīs miljonus datoru, un tā ir neliela daļa no pasaulē katru gadu kopumā pārdotajiem 200 miljoniem datoru.

«Intel» mikroshēmas pašlaik tiek izmantotas aptuveni 80% pasaules personālo datoru. «Intel» galvenā konkurente šajā tirgū ir AMD.

Analītiķi norāda, ka «Intel» sadarbības sākšana ar vienu no prestižākajām informācijas tehnoloģiju kompānijām ir atzinīgs tās līdzšinējās darbības vērtējums. Tā varētu arī veicināt «Intel» izstrādājumu asociēšanu ar «Apple» ražoto portatīvo digitālās mūzikas atskaņotāju «iPod», kas ir ieguvis milzu popularitāti un pieprasījumu.

Kompānijas «Apple» akciju cena kopš «iPod» ieviešanas 2001. gada oktobrī ir gandrīz četrkāršojusies.

Šā biznesa gada otrajā ceturksnī, kas beidzās 26. martā, «Apple Computer» strādāja ar 290 miljonu dolāru (166,5 miljonu latu) tīro peļņu, kas bija vairāk nekā sešas reizes lielāka nekā 46 miljonu dolāru peļņa pagājušā biznesa gada attiecīgajā ceturksnī. «Apple» apgrozījums pagājušajā ceturksnī sasniedza 3,24 miljardus dolāru, par 70% pārsniedzot iepriekšējā gada attiecīgā ceturkšņa rādītāju.

Savukārt «Intel» šā biznesa gada pirmajā ceturksnī, kas beidzās 2. aprīlī, strādāja ar 2,2 miljardu dolāru tīro peļņu, salīdzinot ar 1,7 miljardu dolāru peļņu iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Kompānijas apgrozījums pagājušajā ceturksnī palielinājās par 16% un sasniedza 9,4 miljardus dolāru — otro augstāko rādītāju tās darbības vēsturē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu