NATO vajadzībām tiek izstrādātas speciālas bruņuvestes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas, Ukrainas, Čehijas un Slovākijas zinātnieki NATO vajadzībām rada jaunas paaudzes bruņuvestes. Izstrādāšana notiek NATO programmas «Zinātne mieram» ietvaros.

Programmu koordinē profesors Nodars Kekelidze no Džavahišvili vārdā nosauktās Tbilisi universitātes un profesors Maikls Kampana no ASV Ņūmeksikas universitātes.

Programmas «Vieglās, caurspīdīgās bruņas» ietvaros zinātnieki radīs jaunas paaudzes materiālu, kas tiks izmantots bruņuvestu ražošanā. Tiek plānots, ka no šāda materiāla izgatavotai bruņuvestei būs tikpat liels aizsardzības līmenis kā līdzvērtīgiem mūsdienu paraugiem, tikai tās svars būs daudz mazāks. Tās biezums būs 25 līdz 35 milimetri, un tā būs tikpat izturīga kā pašreizējās, kas ir izgatavotas no 80 milimetru tērauda.

Jaunā materiāla sastāvā ietilps cieta kristāliska plate ar safīra vai cita jaukta silikāta struktūru. Tiek plānots, ka materiāls būs tikai virsējā bruņuplates (bruņuvestes ieliktnis) slānī. Ja lode trāpīs šajās bruņās, tā nespēs caururbt virsējo slāni. Turklāt jaunais materiāls noslāpēs arī daļu lodes kinētiskās enerģijas. Pārējo daļu noslāpēs zemākie slāņi, kas sastāvēs no plastikāta un stikla. Kombinētās bruņas apakšējo slāņu materiāli arī tiks izstrādāti šā projekta ietvaros.

Zinātnieku uzdevums ir ne tikai jaunāko materiālu izstrāde, bet arī tehnoloģijas optimizēšana, lai produktu palaistu masveida ražošanā. Materiālus ražos Harkovas Monokristālu institūts. Pašas bruņuvestes tiks ražotas kompānijā «Saint Gobain Advanced Ceramics», kas atrodas Čehijā. Paredzēts, ka ražošana sāksies 2009. gada pavasarī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu