Pētnieki uzlauž automašīnas elektroniku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Iespējams, ka jau drīz vairāk būs jābaidās no hakeru uzbrukuma mūsu automašīnai, nevis datoram. Pētnieku grupa no divām universitātēm izmēģinājusi savas hakeru prasmes, veicot elektronisku uzbrukumu divām automašīnām, un konstatējusi, ka ir iespējams no attāluma bloķēt bremzes, motoru un mašīnas logus, ieslēgt radio, apkuri un vējstikla tīrītāju, dot skaņas signālu un mainīt spidometra rādījumus.

To visu viņi paveikuši ar divām automašīnām (markas un modelis netiek izpausts), pievienojot klēpjdatoru vienas mašīnas elektroniskajai vadības sistēmai un tad ar bezvadu savienojuma palīdzību vadot šo datoru no otra klēpjdatora citā automašīnā. Saprotams, ka klēpjdatoru var bez grūtībām aizstāt ar daudz mazāku ierīci.

Pētījums tiks prezentēts Vašingtona Universitātes un Kalifornijas Universitātes IEEE drošības un privātuma simpozijā, kas trešdien notiks Ouklendā, Kalifornijā. «Gan laboratorijā, gan uz ceļa veiktos eksperimentos mēs parādīsim, ka ir iespējams no malas ietekmēt dažādas automašīnas funkcijas, liekot tai pilnīgi ignorēt šofera darbības,» teikts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu