Programma personības analīzei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nesen latviskota Krievijā attīstīta programmatūra MindReader, kas iedarbojoties uz cilvēka zemapziņu, nosaka cilvēka personības raksturojumu, atklājot viņa slēptās rakstura īpašības.

MindReader programmatūra psiholoģisko analīzi veic, cilvēkam skatoties datora ekrānā un ik reizes, kad tajā parādās cipari, tūlīt piespiežot pults podziņu. Pirms šiem cipariem patiesībā uz īsu mirkli parādās konkrēti vārdi, uz kuriem cilvēks neapzināti reaģē, piespiežot pults podziņu stiprāk vai vājāk. Līdz ar to tas, kurš šo testu pilda, neapzinās, kādus jautājumus viņam uzdod, bet smadzenes vienalga fiksē informāciju un reaģē uz to neatkarīgi no cilvēka gribas un vēlmēm. Smadzenes uz dažādiem vārdiem reaģējot atšķirīgi. Tas atkarīgs no tā, cik daudz konkrētais vārds asociējas ar cilvēka slēpto vai slēpjamo problēmu vai viņam svarīgu tēmu. Programmatūras kļūdas iespējamība esot 5%.

Programmas attīstītāji uzskata, ka tā ir laba alternatīva melu detektoram. Tikai šajā gadījumā cilvēku testēšanai nav nepieciešams speciālists, jo testējamais tikai reaģē uz ekrānā redzēto, piespiežot podziņu. Turklāt šo programmu neesot iespējams apmānīt, jo cilvēks nesaskata vārdus, kas parādās uz ekrāna, un līdz ar to tests balstās tikai uz zemapziņas radīto rezultātu. Krievijas Psihotehnoloģiju izpētes institūta (kas ir MindReader izstrādātājs) ģenerāldirektors un psihologs Igors Ņeždanovs atzina, ka testa rezultātus var ietekmēt cilvēka garastāvoklis, ja, piemēram, viņš ir satraucies, arī tas, ka viņš ir lietojis kādas zāles. Taču to varot redzēt rezultātos, jo parādoties daudz nederīgu atbilžu. Testa laikā pa vidu parādās kontrolvārdi, ko testa pildītājs redz, un viņam ir jāizdomā, spiest vai nespiest pogu (piemēram, ja dzīva būtne — spiest, bet, ja priekšmets — nespiest). Turklāt arī pēc cipara parādīšanās ekrāna pults pogu ir nepieciešams piespiest automātiski, kad šie cipari parādās uz ekrāna. Ja testā ir daudz kļūdu un cilvēks pārāk bieži nospiež podziņu par vēlu, tas netiek atzīts par derīgu.

MindReader programmatūras tests ilgst no 15 līdz 40 minūtēm — atbilstoši meklējamo risku plašumam. Kā programmatūras mērķauditorija tiek minēta personālvadības speciālisti, kuri MindReader varētu izmantot personāla atlasei un arī esošo darbinieku pārbaudīšanai. Latvijas mobilā telefona personāla vadības direktore Žozita Beresņeva Neatkarīgajai gan norādīja, ka viņa neredzot pamatu, kādēļ šādu programmatūru uzņēmumam vajadzētu pirkt. Tomēr viņa pagaidām vēl neesot iepazinusies ar šo produktu. Ž. Beresņeva gan piebilda, ka šādi testi esot pretrunā ar likumu, kurā noteikts, ka darbinieku atlases intervijās var prasīt tikai ar darbu saistītus jautājumus. Viņa uzskata, ka ir riskanti darbinieku atlasē paļauties uz testiem, kas manipulē ar zemapziņu, jo tie nekad nevar būt līdz galam ticami. Tai pašā laikā viņa atzina, ka pēdējā laikā arī intervijas ar potenciālajiem darbiniekiem vairs neesot tik efektīvas, jo daudzi samācās no grāmatām vai citiem informācijas avotiem to, kā būtu jāatbild un jāuzvedas.

MindReader cena Latvijā būs no 5000 eiro līdz 10 000 eiro — atbilstoši tam, cik plašs ir meklējamo risku loks un pakāpe. Kompānija piedāvās arī izīrēt programmatūru atsevišķu testu veikšanai. Tad maksa būšot 25 lati par viena cilvēka testēšanu. Sagatavoto risku kategoriju vidū ir tādu psiholoģisko problēmu meklēšana kā alkohols, agresija, depresija, bailes, pašnāvība, tieksme uz krāpniecību, melošana, kreisais bizness, darbs konkurentiem, problēmas ar azartspēlēm, parādiem, slēptas veselības problēmas un līdera īpašību pakāpe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu