«IBM» superdatoru izmantos smadzeņu simulācijai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: IBM

Šveices zinātnieku komanda iegādājusies superdatoru «IBM Blue Gene», lai radītu pasaulē pirmo precīzo datorizētu cilvēka smadzeņu modeli.

Zinātnieki cer, ka precīza smadzeņu modelēšana sniegs ieskatu cilvēka sarežģītākā orgāna darbības principos.

Pirmais šā projekta mērķis ir šūnu līmenī modelēt smadzeņu galvenos reģionus (neocortex), kas veido 85% cilvēka smadzeņu masas un ir atbildīgi par valodu, jaunas informācijas apguvi, atmiņu un citiem domāšanas procesiem.

Sīkākas šā darījuma detaļas netiek izpaustas, bet viens no iepriekšējiem četru klāju (rack) modeļiem tika pārdots par aptuveni astoņiem miljoniem dolāru. Katrs šāda datora klājs sastāv no 1024 kopā savienotiem procesoriem.

Henrijs Markrams un viņa kolēģi no Šveices «Ecole Polytechnique Federale de Lausanne» pavadīs nākamos divus gadus, darbojoties ar superdatoru «IBM Blue Gene» un veidojot strādājošu cilvēka smadzeņu 3D modeli. Šim modelim būs jāspēj simulēt visu cilvēka smadzeņu šūnu elektroķīmiskā mijiedarbība.

Markams teica, ka šis ir viens no visambiciozākajiem smadzeņu pētniecības eksperimentiem, kāds jebkad sākts. Projekts ir tik sarežģīts, jo tam jāņem vērā simtiem tūkstošu dažādu apstākļu.

«Blue Gene» superdators spēs nodrošināt vairāk nekā 22,8 triljonus skaitļošanas operāciju (teraflopu) sekundē lielu skaitļošanas jaudu. Līdz šim šāds projekts nebija iespējams ierobežoto skaitļošanas resursu dēļ, jo pirms pieciem gadiem pasaules jaudīgākais superdators spēja nodrošināt tikai nedaudz vairāk kā 1 teraflopu lielu skaitļošanas jaudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu