Inficētu tīmekļa lapu skaits sasniedz 6 miljonus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Saskaņā ar otrdien publicētu ziņojumu, aptuveni 5,8 miljoni tīmekļa lapu, kuras ietilpst 640 000 vietņu sastāvā, ir inficētas ar kodu, kas veic uzbrukumus šo vietņu apmeklētājiem, ziņo The Register.

Tādus datus par trešo ceturksni apkopojusi drošības firma Dasient, un tie liecina par inficētu likumīgo tīmekļa vietņu skaita ievērojamu pieaugumu. Saskaņā ar Microsoft datiem, ko publicēja aprīlī, toreiz bija inficēti apmēram 3 miljoni lapu. No decembra līdz augustam Google bloķēto lapu skaits pieaudzis vairāk nekā divas reizes, sasniedzot gandrīz 350 000.

"Redzams, ka noziedznieki plašāk izvērš uzbrukumus serveriem, jo tādā veidā var labāk izplatīt kaitīgās programmas personālajos datoros," norāda viens no Dasient dibinātājiem Amits Ranadive. "Daudzas no šīm infekcijām ir sarežģītas un tiek diezgan viltīgi maskētas, tāpēc pat pieredzējušiem administratoriem grūti noskaidrot kura vietnes daļa ir inficēta."

Par to, cik sarežģīti savest kārtībā inficētu vietni, liecina statistika: trešajā ceturksnī 39,6 procenti tikušas inficētas no jauna, jau pēc agrāko kaitīgo programmu iztīrīšanas. Noziedznieki var veikt atkārtotu uzbrukumu vietnei, ja administrators nav nomainījis paroles vai likvidējis tīmekļa lietojumprogrammu ievainojamības, kuru dēļ notikusi sākotnējā inficēšana.

Aptuveni 54,8 procenti no uzbrukumiem, ko konstatējusi Dasient, ir saistīti ar kaitīgu javascript ievietošanu uzlauztās vietnēs. Otrajā vietā (37,1%) ir iFrame, kas slepus pāradresē lietotājus uz kaitīgām vietnēm. Dasient ir uzskaitījusi vairāk nekā 72 000 unikālu kaitīgo programmu saistībā ar tīmekļa vietnēm. Šādi uzbrukumi kļūst arvien populārāki, jo tie ļauj noziedzniekiem ar minimālu piepūli sasniegt maksimāli lielu upuru skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu