GPL licencē grib iekļaut Azimova pirmo robotehnikas likumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Projekta Global Processing Unit (GPU) aktīvisti piedāvā labojumu General Public License (GPL) licencē, ar kuru tiek izplatītas daudzas atklātā pirmkoda datorprogrammas. Kā vēsta NewsForge, jaunajā licences variantā varētu tikt iekļauts viens no Aizeka Azimova robotehnikas likumiem.

Pazīstamais amerikāņu rakstnieks fantasts Aizeks Azimovs sarakstījis apmēram 500 zinātniski fantastisku literāro darbu. Azimovs dzimis 1920. gada 2. janvārī Smoļenskas guberņā un 3 gadu vecumā kopā ar vecākiem emigrējis uz Savienotajām Valstīm. Ar literatūru Azimovs sācis nodarboties 11 gadu vecumā. Pirmie viņa darbi par robotiem parādījās pagājušā gadsimta 30. gadu beigās, bet trīs slavenie robotehnikas likumi formulēti 1941. gadā sarakstītajā stāstā «Melis» (Liar!). Lūk, šie likumi:

1. robots nedrīkst kaitēt cilvēkam vai pieļaut šāda kaitējuma nodarīšanu; 2. robotam jāizpilda visas cilvēka pavēles, izņemot tās, kuras ir pretrunā ar pirmo likumu; 3. robotam jārūpējas par savu drošību, kad vien tas nav pretrunā ar pirmajiem diviem likumiem.

GPU aktīvisti vēlas GPL licenci papildināt, par pamatu ņemot Azimova pirmo likumu. GPU projekta mērķis - uz failu apmaiņas klienta Gnutella bāzes izveidot programmatūru, kuru varētu izmantot kliedētas skaitļošanas tīklu radīšanai. GPU piedāvā GPL licencē ieviest šādu labojumu: «Programma vai tās darbības rezultāts nedrīkst tikt izmantots vai modificēts ar nolūku kaitēt cilvēkam vai pieļaut šāda kaitējuma nodarīšanu.» Tādā veidā mainīta GPL licence teorētiski nozīmētu aizliegumu programmatūru izmantot militāros nolūkos.

GPU projekta dalībnieku iniciatīva jau izraisījusi pretrunīgu sabiedrības reakciju. Labojuma ieviešanu atbalsta pacifisti, jo „open source” programmatūru aizvien biežāk izmanto arī armijnieki. Savukārt minētās iniciatīvas pretinieki norāda, ka GPU aktīvistu priekšlikumam var būt bēdīgas sekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu