Internetā — kā mežonīgajos rietumos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

IT drošības eksperti no korporācijas IBM brīdina: droša interneta pārlūkošana vairs nav iespējama. Kaitīgās programmas tagad sastopamas pat visdrošākajās vietnēs, un nevienam vairs nevar uzticēties — gluži kā savulaik mežonīgajos rietumos.

27. augustā korporācija IBM publicēja savu «X-Force» pārskatu par IT drošību pasaulē 2009. gada pirmajā pusē. Eksperti norāda, ka šajā laika posmā piedzīvots agrāk neredzēts kaitīgo hipersaišu skaita pieaugums — par 508%. Turklāt runa ir ne tikai par bīstamajiem domēniem un kaitīgajām vietnēm; speciālisti uzsver, ka kaitīga satura apjoms pieaug arī šķietami drošos resursos — populāros meklētājos, blogos, forumos, personīgajās interneta lapās un izklaides/informācijas resursos. Ļaundari joprojām izmanto ievainojamības, lai zagtu datus un pārņemtu savā varā inficētus datorus.

«X-Force» pārskatā arī norādīts, ka internetā ļoti plaši izplatās maskēts kaitīgais kods, it īpaši tāds, kas ļaunprātīgi izmanto PDF failu ievainojamības. IBM speciālisti uzskata, ka tas liecina par uzbrukumu sarežģītības pieaugumu. Šā gada pirmajā pusē atrasts vairāk izmantojumu nekā visā 2008. gadā kopā. Turklāt IBM uzraudzības dienesta «ISS Managed Security Services» dati liecina, ka šā gada otrajā ceturksnī gandrīz divkāršojies šaubīgā satura apjoms, un tāds saturs bieži vien sevī slēpj izmantojumus.

«Pārskatā uzrādītās tendences ļauj secināt, ka internets nu ir gluži kā mežonīgie rietumi — tur nevienam nevar uzticēties,» pārskatu komentē «X-Force» direktors Kriss Lembs. «Šodien vairs nav iespējams droši pārlūkot internetu, jo no kaitīgām programmām jābaidās ne tikai šaubīgās vietnēs vien. Ir pienācis brīdis, kad briesmas draud ikvienam lietotājam, bet par šaubīgu jāuzskata katra interneta vietne.»

«Kaspersky Lab» globālo pētījumu un apdraudējumu analīzes centra vadītājs Aleksandrs Gostevs intervijā vietnei «CNews» atzīst: kopumā ir vērojama šāda tendence, un tas, ko «X-Force» speciālisti saka par kaitīgā satura apjoma pieaugumu šķietami drošās vietnēs, ir taisnība. «Viens šāds piemērs ir Trojas zirgs «Gumblar», ko atrada desmitiem tūkstošos vietņu,» atgādina Gostevs. «Savukārt problēmas ar PDF (un vispār ar kompānijas «Adobe» produktiem), par ko informējām pērn, joprojām nav atrisinātas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu