Iedzīvotājiem atgādina paņemt viņiem pienākošos eID bonusus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kurš saņem elektronisko identifikācijas karti jeb eID, pienākas 120 e-paraksta parakstīšanas reizes, turklāt persona bez papildus pieteikšanās varēs iegādāties un izmantot arī virtuālo e-parakstu. Taču iespēju saņemt valsts apmaksātos, tiem pienākošos bonusus izmantojusi vien nepilna puse jeb 45.51% iedzīvotāju, kuri kopš eID ieviešanas brīža saņēmuši savas eID kartes.

Visaktīvāk e-parakstam Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) filiālēs pieteikušies Latvijas pilsoņi (55.02% no visiem eID saņēmējiem), no kuriem nedaudz aktivitātē iepaliek nepilsoņi (50.32%). Zema aktivitāte vērojama uzturēšanās atļaujas saņēmēju un savienības pilsoņa personas apliecības saņēmēju vidū.

video pamācība.

Nozīmīga ir arī iespēja viegli saņemt virtuālo e-parakstu, kura izmantošanai nepieciešams vien dators ar interneta pieslēgumu. Visi eID kartes īpašnieki, kuri aktivizējuši e-parakstu kartes saņemšanas brīdī virtuālajam e-parakstam var pieteikties tiešsaistē bez klientu apkalpošanas centra apmeklējuma, kā arī uzreiz iegādāties un izmantot virtuālo e-parakstu.

Iedzīvotājiem eID karti ir iespējams noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas vai Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs. Valsts nodeva par kartes izgatavošanu standarta termiņā desmit darba dienu laikā noteikta desmit lati, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem nodevas apmērs ir samazināts – pieci lati. Lai gan fiziski eID kartes izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, iekļauto eParakstu piedāvā un uztur LVRTC.

LVRTC pārvaldītais e-paraksts ir vienīgais Latvijā sertificētais drošs elektroniskais paraksts, kam ir tāds pats juridiskais spēks kā fiziskam parakstam. Ar e-parakstu parakstītus elektroniskos dokumentus pieņem visas valsts un pašvaldību iestādes, pieaug arī e-parakstam draudzīgo uzņēmumu loks, piemēram, «SEB Banka», «Unicredit Leasing», «If Apdrošināšana», BIGBANK u.c. To var izmantot gan fiziskas, gan juridiskas personas arī slēdzot savstarpējos līgumus, parakstot rēķinus, iesniegumus u.c.

Plašāka informācija par e-parakstu pieejama portālā www.eparaksts.lv .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu