Zinātnieki brīdina par seksa robotu «ēnas pusēm»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mikecogh, CC BY-SA 2.0

Zinātnieki uzskata, ka seksa roboti desmit gadu laikā kļūs plašāk izplatīti, un aicina pētīt to ietekmi uz tādām lietām kā izvarošana un pedofilija.

Eksperti prognozē, ka reālistiski seksa roboti izraisīs sociālas un tehnoloģiskas pārmaiņas. Lai arī tas var izklausīties kā zinātniskā fantastika, mašīnas kļūst aizvien sarežģītākas, un, pēc ekspertu domām, tuvāko desmit gadu laikā reālistiski seksa androīdi kļūs daudz biežāk sastopami, vēsta «Daily Mail».

Tomēr politiķiem un sabiedrībai jāsaprot un jārisina ētiskās problēmas, ko seksa roboti radīs sabiedrībai un cilvēciskām attiecībām.

Šādu brīdinājumu izsaka Šefīldas Universitātes emeritētais profesors Noels Šārkijs (Noel Sharkey), kura interešu centrā ir robotika un mākslīgais intelekts, un Nīderlandes Delftas Universitātes docente Eimija van Vinsberga (Aimee van Wynsberghe), kura pēta ētiku un tehnoloģijas. Viņi ir nākuši klajā ar ziņojumu par seksa robotiem.

Seksa robotu atbalstītāji uzskata, ka tie būtu noderīgi vientuļiem cilvēkiem un tiem, kuri nespēj izveidot attiecības.

Tomēr abi zinātnieki vērsuši uzmanību uz seksa robotu tehnoloģijas tumšo pusi, kas varētu veicināt izvarošanu un pedofiliju.

Šobrīd pasaulē ir kādi pieci seksa robotu ražotāji, bet robotu cena svārstās no 5200 eiro līdz 13 000 eiro.

Lai arī tie paliek aizvien reālistiskāki, zinātnieki atzīst, ka var paiet 50 gadi, kamēr roboti spēs runāt un staigāt spontāni, tāpat kā to dara īsti partneri, un tiem būs cilvēciska sejas izteiksme.

Tomēr šādiem robotiem tirgus ir atvērts. Ziņojumā norādīts, ka vīrieši labprātāk nekā sievietes vēlas seksu ar robotu. Aptaujājot 100 cilvēkus ASV, noskaidrots, ka divas trešdaļas vīriešu vecumā no 20 līdz 61 gadam būtu gatavi nodarboties ar seksu ar robotu. Sieviešu vidū pozitīvu atbildi deva trešā daļa.

Ziņojumā arī brīdināts, ka, pēc daudzu domām, seksa roboti novestu pie sociālas izolācijas.

Daži psihologi norāda, ka seksuālas attiecības ar robotiem padarīs cilvēkus «nejūtīgus pret tuvību un empātiju».

Dažās no tirgū jau pieejamajām seksa lellēm ir iestrādāta «pakļāvīga» personība, kas rada risku par izvarošanas veicināšanu. Kas vēl satraucošāk, Japāna ir nopērkamas seksa lelles bērnu veidolā.

«Robotikas revolūcija notiek visās jomās – pakalpojumos, lauksaimniecībā, aviācijā un seksā. Tās visas ir daļa no vienas lietas,» sacīja doktors Šārkijs, kurš kopā ar doktori Van Vinsbergu ir nodibinājis Atbildīgas robotikas fondu (Foundation for Responsible Robotics).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu