Zinātnieki atklājuši, ka mātes piens ārstē vēzi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Zviedru zinātnieki nejauši atklājuši pārsteidzošu faktu – mātes piens satur vielas, kas spējīgas iznīcināt vēža šūnas, raksta interneta vietne «Daily Mail».

Izmēģinājumi, kas veikti ar urīnpūšļa vēža pacientiem, jau pierādījuši mātes piena dziedējošo iedarbību, un pētnieki tic, ka mātes piena mikstūra, kas pagaidām nodēvēta par Hamletu, palīdzēs novērst arī zarnu un dzemdes kakla vēzi.

Zinātnieki skaidro, ka mātes pienā esošās vielas uzbrūk vēža šūnām, veselās šūnas atstājot neskartas, tādā veidā neizraisot ķīmijterapijai raksturīgās, nepatīkamās blakusparādības.

Profesore Katrīna Svanborga, imunoloģe Lundas Universitātē, Zviedrijā, kura nonākusi pie šī atklājuma, žurnālistiem minēja: «Hamleta spējā atrast un iznīcināt vēža šūnas ir kaut kas maģisks.»

Viņa piebilda, ka mātes piens satur proteīnu alpha-lactalbumin, kas, iekļūstot zarnu traktā, transformējas par vēža šūnām naidīgu līdzekli.

«Mātes pienu mēs izmantojām, lai atrastu jaunu antibakteriālu līdzekli, un vienā no eksperimentiem mums bija nepieciešamas cilvēka šūnas un baktērijas. Praktisku iemeslu dēļ mēs izvēlējāmies vēža šūnas, bet, kad mēs pievienojām mātes piena mikstūru vēža šūnām, tās tika iznīcinātas. Tā tiešām bija pārsteidzoša sakritība,» skaidroja zinātniece.

Vielas, kas ir mātes pienā, vēža šūnām uzbrūk pakāpeniski – vispirms tās sagrauj vēža šūnas ārējo apvalku un tad uzbrūk mitohondrijam un kodolam. Šīs darbības sagrauj šūnas enerģijas avotu (mitohondriju) un «ieprogrammē» šūnu veikt pašnāvību. Šo procesu medicīnā sauc par apoptozi (gr. apoptosis).

Pirmie eksperimenti ar urīnpūšļa vēža pacientiem parāda, ka pacientu, kuriem injicēts Hamlets, urīnā jau pēc dažām dienām parādās mirušās vēža šūnas.

Paredzēts uzsākt apjomīgus eksperimentus, tandēmā izmantojot Hamletu un placebo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu