Cik daudz baktēriju nonāk uz tortes, nopūšot svecītes?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Pētnieki noskaidrojuši, cik daudz baktēriju ar siekalu starpniecību nokļūst uz dzimšanas dienas tortes, kad jubilārs tai nopūš svecītes.

Journal of Food Research

Lai noskaidrotu baktēriju daudzumu, kāds pūšot ar siekalām izdalās no cilvēka mutes, zinātnieki lika pētījuma dalībniekiem pūst uz īpaši eksperimenta vajadzībām izgatavotas tortes un svecītēm.

Pirms eksperimenta tā dalībnieki mielojās ar picu, lai simulētu dzimšanas dienas pasākuma norisi un sasniegtu realitātei atbilstošus rezultātus.

Pēc eksperimenta veikšanas tortes virsma tika noņemta un ievietota sterilā vidē, lai varētu veiksmīgi izpētīt baktēriju daudzumu, kas nāk no cilvēka mutes.

Rezultātā atklājās, ka uz tortes pēc svecīšu nopūšanas ir par 1400 procentiem vairāk baktēriju nekā pirms tās.

Tomēr, eksperimentu atkārtojot vairākas reizes, atklājās, ka baktēriju daudzums, kas nokļūst uz tortes pēc svecīšu nopūšanas, ir atkarīgs no attiecīgā cilvēka veselības stāvokļa.

Lai arī baktēriju daudzums, kas nokļūst uz tortes, ir ārkārtīgi liels, tomēr pētnieki atgādina, ka, ja cilvēks nav nopietni slims, tad lielākā daļa baktēriju cilvēka mutē ir nekaitīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu