Aicinās atbrīvot ēteru mobilajam internetam un digitālajai TV

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Eiropas Komisija (EK) vēlas, lai ētera viļņi, ko atbrīvo pāriešana uz digitālo televīziju (TV), darbotos ekonomikas straujai atveseļošanai, portālam «Apollo» pavēstīja EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļā.

Digitālajai TV aizstājot ierasto analogo TV, atbrīvosies četras piektdaļas ētera viļņu, pa kuriem TV raidījumi nonāca mūsu mājās. Tas nozīmē, ka šos ētera viļņus var izmantot jauniem, novatoriskiem pakalpojumiem, kas izmanto radiofrekvenču spektru — no bezvadu interneta un modernākiem mobilajiem tālruņiem līdz jauniem, interaktīviem, augstas izšķirtspējas TV kanāliem. Attālie reģioni varētu būt lielākie ieguvēji no šā procesa, jo jauno radiofrekvenču spektru varētu izmantot bezvadu platjoslas sakariem, lai ātrdarbīgs internets kļūtu pieejams reģionos, kur vēl nav ierīkoti kabeļi.

Komisija izklāstīja plānus radiofrekvenču spektra koordinētai sadalei, kas veicina investīcijas un konkurenci šo iespējām bagāto jauno pakalpojumu jomā. Ja tikko atbrīvojušos ētera viļņu — «digitālās dividendes» — sadale jauniem pakalpojumiem visā Eiropā notiktu saskaņoti, tas varētu dot ekonomikai stimulu 20 līdz 50 miljardu eiro apmērā. Digitālās dividendes potenciāla pilnvērtīgas īstenošanas plānā iesaistīts arī Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības valstis, tādējādi apliecinot to lielo nozīmi šā procesa norisē.

28. oktobrī pieņemtajos EK priekšlikumos par digitālo dividendi Eiropas Savienības dalībvalstīm lūgts paātrināt pārslēgšanos no analogās TV un pabeigt to līdz 2012. gada 1. janvārim. Piecas ES valstis (Luksemburga, Nīderlande, Somija, Vācija un Zviedrija) un ASV jau pierādījušas, ka pārslēgšanos no analogās TV ir iespējams paveikt ātri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu