Atrasta 541 miljonu gadu sena jūras tārpa fosilija

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēc tam, kad tika atrasta fosilija, zinātnieki noskaidrojuši, ka vēl ilgi pirms dinozauriem uz Zemes dzīvojuši baisi jūras tārpi ar piecdesmit gariem zobiem un plakanu, desmit centimetrus garu ķermeni.

Current Biology

Zinātnieki apgalvo, ka šis radījums, kas nodēvēts par «Capinatator praetermissus» ir tik atšķirīgs no visām zināmajām dzīvības formām, ka iezīmē ne vien jaunu dzīvnieku sugu, bet pat ģinti jeb sugu grupu.

Tārpa ēdienkarte sastāvējusi galvenokārt no planktona un garneļveidīgām jūras radībām, ko tas ar saviem piecdesmit zobiem notvēra, līdzīgi kā daži augi-kukaiņēdāji.

«Šī tārpa zobi jeb dzeloņi ir kā sīki āķi. Tie bijuši ļoti cieti un, lai arī vēl nav īsti skaidrs, kāpēc to bija tik daudz, šis jūras tārps pavisam noteikti bija ļoti bīstams sīkākiem jūras organismiem,» skaidroja Jēlas Universitātes profesors Dereks Brigss.

Fosilija, ko atrada arheologi, bija ārkārtīgi labi saglabājusies, tāpēc zinātnieki varēja veiksmīgi izveidot tārpa izskata datorgrafisko atainojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu