Astrofiziķis: Visuma radīšanā Dieva līdzdalība nebija vajadzīga

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kalifornijas Universitātes astrofiziķis Aleksejs Filipenko ir pārliecināts: lai izskaidrotu Visuma rašanos nav nepieciešams skaidrojumā pieminēt «Dieva faktoru».

Krievu izcelsmes zinātnieks SETI (Ārpuszemes saprāta meklēšana) konferencē paziņojis, ka negrasās apgalvot, ka Dieva nav, vien domā, ka Visums ir radies bez viņa klātbūtnes.

Filipenko domā, ka Lielais sprādziens, kas notika pirms vairāk nekā 13 miljardiem gadu, un kā rezultātā izveidojās Visums, varēja notikt pēc fizikas likumiem.

«Kvantu mehānikā vibrācijas spēj radīt telpu. Ja, piemēram, atrodoties istabā, jūs varat izkropļot telpu un laiku vajadzīgā veidā, tad tādā veidā jūs varat radīt jaunu Visumu. Nav teikts, ka jūs tajā [jaunajā Visumā] nokļūsiet, taču iztēloties to var,» sacīja Filipenko.

Zinātnieks norādīja: var iznākt, ka mūsu Visums ir vien «bērnu projekts zinātnieku izstādē citā Visumā».

«Mēs maz zinām fizikas likumu izcelsmi. Tomēr, ja «dievišķā dzirksti» radīja fizikas likumus, tad kas radīja «dievišķo dzirksti»? Labāk paliksim pie fizikas likumiem,» sacījis Filipenko, piebilstot, ka Dieva esamību diez vai var pierādīt vai noliegt, izmantojot kādu zinātni.

Astronoms Sets Šostaks paskaidrojis, ka kvantu mehānikas teorija paredz, ka mehāniska vibrācija rada lietas un enerģiju no nekā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu