LVRTC uzbūvējis jaunu sakaru mastu ciparu TV vajadzībām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LVRTC

Lai nodrošinātu ciparu TV signāla pārklājumu visā Latvijā, VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» (LVRTC) ir uzbūvējis jaunu, 80 metru augstu sakaru mastu Saldus novada Ēvaržos, informē LVRTC.

Ēvaržu sakaru masts nodrošina iespēju skatīties zemes TV pārraides Saldus un Brocēnu novados, kā arī pārraidīt ciparu TV signālu līdz Lielauces raidošajai stacijai.

Masta būvniecībā LVRTC ieguldījis aptuveni 100 000 latu.

Šis nav pirmais sakaru masts, ko LVRTC uzbūvējis ciparu TV vajadzībām - gatavojoties Latvijas pārejai no analogās uz ciparu TV, 2003. gadā LVRTC uzbūvēja 60 metru augstu sakaru mastu Lielaucē, bet 2004. gadā – 80 metru augstu sakaru mastu Embūtē.

Signāla pārraidi LVRTC nodrošina no divu veidu infrastruktūras objektiem – torņiem, kas ir brīvi stāvošas konstrukcijas, un mastiem, kas ir konstrukcijas ar atsaitēm. Kopumā LVRTC īpašumā šobrīd ir 32 torņi un masti, no kuriem 23 tiek izmantoti tieši ciparu TV vajadzībām.

Kopš 2010. gada 1. janvāra LVRTC ir sācis TV apraidi ciparu formātā testa režīmā visā Latvijas teritorijā. Šobrīd uzņēmums veic visaptverošus testus, kā arī pārraidāmā signāla elektromagnētiskā lauka intensitātes mērījumus, lai no 1. februāra ciparu TV apraidi Latvijā varētu sākt nodrošināt arī komercrežīmā.

Latvijā ir sākta pāreja no analogās uz zemes ciparu TV apraidi, ko valsts uzdevumā realizē «Lattelecom» sadarbībā ar LVRTC, kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā.

Šobrīd virszemes TV jau uztverama visā Latvijā – Rīgas apraides reģionā ( jeb 70 km rādiusā ap Rīgu) pilnībā darbojas visas pakas (Bezmaksas, Ekonomiskā un Pamata paka), bet visā pārējā Latvijas teritorijā ir uzsākta Bezmaksas un Ekonomiskās pakas apraide testa režīmā, kas ilgs līdz janvāra beigām. Pēc tam sāksies komercapraide.

Jau no 1.marta pilnībā uz ciparu apraidi pāries LTV7, bet ar 1.aprīli 70 km rādiusā ap Rīgu un ar 1.jūniju arī pārējā Latvijā no analogās apraides izies arī LTV1. Šim pašam grafikam plāno sekot arī LNT. TV5 jau patlaban raida tikai ciparu formātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu