EK rosina pastiprināt iedzīvotāju datu drošību internetā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija norāda, ka eiropiešu privātās dzīves aizsardzība būs nopietns uzdevums nākamajā desmitgadē un jau tagad ir jāpastiprina iedzīvotāju personīgo datu drošība internetā.

Privātās dzīves aizsardzībā rodas arvien jaunas problēmas, piemēram, biheiviorālajā reklāmā var izmantot interneta pārlūkošanas vēsturi, lai sekmīgāk pārdotu izstrādājumus; sociālo tīklu vietnēs, ko izmanto 41,7 miljoni eiropiešu, iespējams ievietot personīgu informāciju, piemēram, fotoattēlus, ko redz citi, savukārt ar patlaban izmantotajiem sešiem miljardiem viedo mikroshēmu var izsekot personu pārvietošanos

Eiropas Komisija brīdina, ka datu aizsardzības noteikumi ir jāatjaunina, lai neatpaliktu no tehnoloģiju attīstības un lai nodrošinātu tiesības uz privātās dzīves aizsardzību, tiesisko noteiktību nozarē un jaunu tehnoloģiju ieviešanu

«Ir jānodrošina, ka vispārējie datu aizsardzības noteikumi neatpaliek no tehnoloģiju attīstības un ir tik visaptveroši, cik tas noteikts Lisabonas līgumā,» norāda Eiropas Savienības informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviāna Redinga.

«ES noteikumiem ikvienai personai jādod iespēja apzināties savas tiesības būt informētai par to, kad saskaņā ar likumu drīkst apstrādāt personas datus — jebkurā dzīves jomā, gan iekāpjot lidmašīnā, gan atverot bankas kontu, gan pārlūkojot internetu —, un ikvienai personai jāzina, ka tā var atteikties no datu apstrādes, ja to nevēlas,» saka komisāre.

Lai to paveiktu, komisāre Redinga paziņousia, ka ierosinās modernizēt Eiropas Savienības noteikumus par privātās dzīves aizsardzību, pamatojoties uz vispārējiem noteikumiem (Datu aizsardzības direktīva), kas ir spēkā no 1995. gada, un uz īpašiem noteikumiem telesakaru un interneta jomā (noteikumi par e-privātumu).

Uzlabotos noteikumus rūpīgi piemērotu visās politikas jomās un starptautiskos nolīgumos — gan jauno tehnoloģiju, gan patērētāju tiesību, gan sabiedrības drošības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu