70% vecāku nezina, kā uzlabot bērnu drošību internetā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vispasaules drošāka interneta dienā «Lattelecom» veiktajā ekspresintervijā par drošību internetā noskaidrots, ka aptaujā iesaistītie bērni vismaz vienu reizi ir saskārušies ar savu personīgo datu ļaunprātīgu izmantošanu internetā. Savukārt vecākiem trūkst zināšanu, kā pasargāt bērnus no nevēlama vai pat bīstama satura internetā, portālam «Apollo» pavēstīja «Lattelecom».

Vispasaules drošāka interneta dienai veltītajā pasākumā piedalījās vairāk nekā 300 cilvēku. Ekspresintervijas respondenti bija vecumā no 12 līdz 17 gadiem. 80% respondentu atzina, ka vismaz vienu reizi saskārušies ar savu personīgo datu ļaunprātīgu izmantošanu internetā. Visbiežāk šie dati tiek izmantoti populārākās interneta vietnēs, lai izveidotu viltus profilus, kas nereti satur aizskarošu, pazemojošu vai pat erotisku informāciju. 20% aptaujāto atzina, ka saskārušies ar svešu personu vārdu un uzvārdu izmantošanu, aizskaroša viedokļa, rupjību vai pat draudu izteikšanu.

«Cilvēki ir ļauni, ir visas iespējas nokačāt bildes, izkropļot un izplatīt bez zināšanas. Vienreiz man bez zināšanas paņēma manu bildi un izkropļoja, ielika internetā,» ekspresintervijā minēja 14 gadu vecā Līna.

Respondenti vecumā no 35 līdz 50 gadiem atzina, ka ir informēti par pastāvošo apdraudējumu internetā — surogātpastu, datorkrāpniecību, kā arī interneta vietnēm, kas satur vardarbību sekmējošas tēmas. Savukārt 70% vecāku atzina, ka viņiem trūkst zināšanu par iespējām, kā pasargāt un uzlabot savas atvases drošību internetā, vai arī domā gluži pretēji.

«Varbūt labāk, lai viņš kaut ko stulbu un agresīvu uzraksta «Delfos» un «Draugos» nekā iet uz ielas un kādam pa purnu gāž vai izsit logu», skaidro 41 gadu vecā Anita.

Eiropas Telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju asociācijas (ETNO) pētījuma dati liecina, ka Latvijas bērniem ir vismazākā vecāku kontrole — 71% vecāku bez bažām atļauj bērniem brīvu rīcību internetā. 70% bērnu, kas dzīvo Spānijā, Francijā, Itālijā, Īrijā un Luksemburgā, vecāki liedz izveidot savus profilus publiskās interneta vietnēs. Vidēji 51% čehu, igauņu un zviedru ļauj bērniem brīvi darboties internetā. No agresijas internetā Polijā ir cietuši apmēram 50% bērnu, savukārt Vācijā — piektā daļa jauniešu vecumā no 12 līdz 17 gadiem.

«Bērnu un jauniešu dzīves pieredze nav tik liela, tāpēc nezināšanas dēļ biežāk kļūdās. Lai uzlabotu bērnu drošību internetā, aicinām izmantot datora un interneta aizsardzības programmas, arī vecāku kontroles komponentu — īpaši izstrādātu aizsardzības programmu, kas, vadoties pēc atjaunojamas datu bāzes un datorā ielādējamo interneta lapu satura analīzes, efektīvi bloķē piekļuvi resursiem, kas satur bērniem nevēlamu vai pat bīstamu informāciju,» skaidro «Lattelecom» Klientu apkalpošanas un mazumtirdzniecības daļas direktore Kerli Gabriloviča.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu