Gada pēdējā dienā būs vērojams Mēness aptumsums

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Šodien, šā gada pēdējā dienā — 31. decembra vakarā — būs iespējams novērot daļēju Mēness aptumsumu, ziņo Latvijas Astronomijas biedrība.

Šis astronomiskais notikums simboliski noslēdz Starptautisko astronomijas gadu, kura ietvaros dažādās pasaules valstīs, arī Latvijā, notika dažādi astronomijas popularizēšanai veltīti pasākumi — debess demonstrējumi, semināri, izstādes un debess vērotāju saieti.

Daļējā Mēness aptumsuma laikā Pilnmēness diska apakšējā daļā būs novērojams neliels tumšs «robs», ko radīs Zemes ēna. Aptumsums sāksies plkst. 20.53 un ilgs līdz 21.53.

Tā kā tumšā zona visas stundas garumā lēnām parādīsies un pazudīs, vislabāk «robs» būs saskatāms ap plkst. 21.23.

Pārējā laikā tas nebūs pietiekami neliels, lai to labi saskatītu.

Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji divas trīs reizes gadā), ne visi ir novērojami Latvijā, kā arī pēdējos gados nav laimējies ar laika apstākļiem.

31. decembra aptumsums nebūs pats lielākais. Būs aizsegti tikai 8% no Mēness diametra, bet zīmīgi, ka būs iespēja to novērot visā tā garumā — no sākuma līdz noslēgumam.

Diviem citiem tuvākajiem Latvijā gaidāmajiem Mēness aptumsumiem 2010. gada 21. decembrī un 2011. gada 15. jūnijā būs redzama tikai attiecīgi sākuma daļa.

Latvijas iedzīvotājiem pēdējos gados nav veicies ar laika apstākļiem, kā arī pēdējais notikušais aptumsums 6. augustā bija pusēnas — tāds, kas bez speciālas sagatavošanās nebija novērojams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu