«Intel» izgudrojis datoru, kas lasa cilvēka domas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Kompānija «Intel» pašlaik strādā pie datora, kas burtiski varēs lasīt cilvēka domas. Pagaidām projekts atrodas izstrādes sākumstadijā, taču zinātnieki cer, ka viņiem izdosies to izveidot tā, lai dators tiešām darbotos ar domas palīdzību.

Zinātnieki uzskata, ka varēs radīt tādu datoru, kurā, piemēram, kaut ko sameklēt internetā vai uzrakstīt vēstuli varēs tikai par to iedomājoties. Cilvēkam domājot, dators atpazīs vārdus. Pašlaik notiek šāda datora izmēģinājuma darbi, raksta «The Daily Telegraph».

Pagaidām nevarot droši apgalvot, ka dators tiešām varēs pilnībā «saprast», par ko cilvēks domā un izpildīt viņa pavēles domās. Dators pagaidām tikai salīdzinot smadzeņu darbības rādītājus ar matricām, kas atrodas tā datu bāzē.

Tomēr ir kāds nosacījums - cilvēkam nāksies «domāt ar skaidriem vārdiem». «Intel» jau radījis šāda datora prototipu, kas spēj atšķirt aptuveni 20 000 vārdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu