Turpinās publiskie debess demonstrējumi visā Latvijā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turpinot Starptautiskā Astronomijas gada aktivitātes Latvijā, 2. un 9. februārī atkal notiks publiski debess demonstrējumi. Zinoša astronoma vai astronomijas entuziasta pavadībā debesis caur teleskopu no pulksten 18 līdz 20 būs iespējams vērot Bauskā, Daugavpilī, Inčukalnā, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Ogrē, Rīgā, Smiltenē, Valmierā, Cēsīs, Ugālē un citur.

Kā informē Starptautiskā Astronomijas gada koordinators Latvijā Mārtiņš Gills, 2. februārī būs redzama puse Mēness diska, turklāt būs iespējams lieliski saskatīt tā reljefaino virsmu. Savukārt 9. februārī būs vērojams pusēnas Mēness aptumsums. Teleskopā būs iespējams aplūkot arī Veneru, kas janvārī un februārī vakara pusē redzama vidēji augstu virs apvāršņa kā debess spožākais spīdeklis.

Jau ziņots, ka par Starptautisko Astronomijas gadu pēc UNESCO iniciatīvas pasludināts 2009. gads, un tam veltīto pasākumu mērķis ir atzīmēt 400. gadadienu, kopš Galileo Galilejs pirmoreiz pavērsa teleskopu pret debesīm, iezīmējot jaunu posmu cilvēces izpratnē par Saules sistēmu un Visumu.

Visa 2009. gada garumā notiks dažādi pasākumi par astronomijas un Visuma izpētes jautājumiem, lai ikvienu tuvāk iepazīstinātu ar šo seno zinātnes nozari mūsdienu skatījumā. Pasākumus ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu organizē un koordinē Latvijas Astronomijas biedrība sadarbībā ar LU Astronomijas institūtu, Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centru, LU Lāzeru centra Astrospektroskopijas laboratoriju, Latvijas augstskolām, skolām un observatorijām.

http://sag2009.starspace.lv/public/sag2009/demo20090202.html

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu