Mūžīgā cīņa — starp interneta lietotājiem un satura autoriem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Sipa

Tie, kas aizstāv autoru tiesības, intensīvi runā par autoru tiesībām, tie, kas izstāv interneta lietotāju tiesības - runā par interneta lietotāju tiesībām, sarunā ar Latvijas Radio raidījuma «Krustpunktā» sacīja Latvijas Universitātes profesors un grāmatas «Intelektuālais īpašums» autors Jānis Rozenfelds.

Viņš norāda, ka «internets ir tāda pasaule, kurā nav neviena, kas tā visu kopumā kontrolētu». Tādēļ, viņaprāt, ir arī daudz neskaidrību un problēmu, jo nereti arī cilvēkiem nav izpratnes par to, ko drīkst un ko nedrīkst interneta vidē.

«Problēma ir tā, ka internetā nav vienota saimnieka,» teica Rozenfelds.

Viņa «teoriju» apstiprināja arī studijā notiekošā saruna, kur lietotāju intereses paust bija ieradies interneta dzīves eksperts Artūrs Mednis un autortiesību aizstāvju intereses pārstāvēja AKKA/LAA juridiskās nodaļas vadītājs Imants Belogrīvs.

Belogrīvs pirātiskā satura un programmu ielādi internetā salīdzīnāja ar tirgu «Latgalīte», taču Mednis apgalvoja, ka «internets lielākoties nav saistīts ar peļņas iespējām», jo nereti failus un programmas lejupielādēšanai pieejamas padara entuziasti nevis cilvēki, kas vēlas ar to reāli pelnīt.

Savukārt Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko, jautāts, cik daudz cilvēks drīkst atļauties, lai nesagādātu sev nepatikšanas ar policiju, raidījumā «Krustpunktā» norādīja, ka policijai, izmeklējot šādas lietas, svarīgi ir saprast, cik un ko cilvēks ir darījis ar nolūku. Buko sacīja, ka gadījumā, ja piemēram, cilvēks pirms kāda laika ir «novilcis» kādu «torrent» programmu un to īsti nemaz nav lietojis, diez vai viņam varētu rasties problēmas ar likuma sargiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu