LVRTC atgādina par divu kanālu pāreju uz ciparu TV 1. aprīlī

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» (LVRTC) atgādina, ka 1. aprīlī uz ciparu TV apraidi Rīgas reģionā pilnībā pāries vēl divi nacionālie televīzijas kanāli – LTV1 un LNT.

LVRTC pārstāve ieva Līne norāda: tas nozīmē, ka aptuveni 70 – 80 kilometru rādiusā ap Rīgu pēc 1. aprīļa minētās programmas nu jau ciparu apraidē bez maksas varēs turpināt skatīties visi tie iedzīvotāji, kuriem ir dekoders vai televizors ar jau iebūvētu MPEG-4 uztvērēju.

Ciparu TV apraide paralēli analogās TV apraidei Rīgas reģionā tiek nodrošināta jau kopš 2009. gada pavasara, bet pārējā valstī – kopš 2009. gada beigām. Gan šis iemesls, gan arī fakts, ka Rīgas reģionā jau tradicionāli bijis mazāk analogās TV lietotāju nekā citur Latvijā, ļauj šo pāreju īstenot agrāk. Savukārt šā gada 1. jūnijā LTV1 un LNT pārtrauks raidīt analogajā apraidē arī visā pārējā Latvijas teritorijā.

«Latvija ir viena no pēdējām valstīm Eiropā, kura sāka pāreju uz ciparu TV. Tomēr gada laikā, kopš oficiāli ir sākta šī pāreja, LVRTC ir nodrošinājis visu nepieciešamo infrastruktūru, lai ciparu TV varētu skatīties ikviens Latvijas iedzīvotājs. Tieši pateicoties jaunajai infrastruktūrai, bezmaksas nacionālo televīzijas kanālu pieejamība teritorijas ziņā ir palielinājusies kopumā par 20%, kas arī ir būtiskākais ieguvums, jo ciparu apraide pēc analogās apraides atslēgšanas būs vienīgais veids, kā skatīties TV bez maksas,» norāda LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Kā zināms, no 1. marta analogajā apraidē visā Latvijas teritorijā vairs neraida sabiedriskās televīzijas kanāls LTV7, bet TV5 uz ciparu apraidi pārgājis jau kopš 2009. gada 1. decembra.

Jāatgādina, ka absolūtā vairākumā gadījumu analogās televīzijas skatītāju esošā uztverošā infrastruktūra ir atbilstoša ciparu TV uztveršanai un ir nepieciešams tikai dekoders vai televizors ar jau iebūvētu MPEG-4 uztvērēju. Tas ir tāpēc, ka iedzīvotāji jau analogās TV vajadzībām iegādājās decimetru antenas, kuras pārsvarā gadījumu uztver signālu visā decimetru viļņu diapozonā. Ja antena ir labā stāvoklī, tā var uztvert arī ciparu TV.

Līdzšinējā praktiskā pieredze liecina, ka 99% cilvēku, kas iegādājas dekoderus, der līdzšinējās antenas.

Jārēķinās, ka zemes ciparu TV, tāpat kā analogā, signāla uztveršanu, var traucēt arī dabiski un/vai mākslīgi šķēršļi, ja tie aizsedz uztverošo antenu, atrodoties starp to un raidošo staciju, taču risinājumu antenas pareizai novietošanai var atrast vienmēr un tai nevajadzētu būt problēmai, lai skatītos TV.

Kā ziņots jau iepriekš, Latvijā ir sākta pāreja no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi, ko valsts uzdevumā realizē «Lattelecom» sadarbībā ar LVRTC, kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu