Mobilos tālruņus var iemācīt «lasīt no lūpām»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Zinātnieki izveidojuši tehnoloģiju, kura teorētiski ir spējīga pielikt punktu skaļām sarunām pa mobilo tālruni sabiedriskās vietās, vēsta BBC News.

Hanoverā notiekošajā izstādē «Cebit» prezentēts ierīces prototips, kurš ir spējīgs pazīt vājus elektriskus signālus, kurus rada sejas muskuļi runājot. Speciāla ierīce ir spējīga pārveidot šos signālus par datorā sintezētu runu, kuru var atskaņot citā tālrunī. Šādā veidā, «runāt» varēs pat tie, kuri neizrunā skaidri atšķiramus vārdus.

«Es sēdēju vilcienā, un mans blakussēdētājs visu laiku skaļi runāja pa tālruni, un es nodomāju – ar to kaut kas ir jādara,» - saka šīs izstrādes autore, Karlsruē tehnoloģiju institūta profesore Taņa Šulca. «Mēs šo izgudrojumu saucam par bezskaņas komunikāciju,» - viņa piebilst.

Hanoveras izstādē prezentētā ierīce savā darbībā izmanto, tā saukto, «elektromiogrāfijas» metodi, kura reģistrē muskuļu elektrisko aktivitāti. To parasti pielieto dažu slimību, tajā skaitā, ar nervu bojājumiem saistīto, diagnosticēšanā. Izstādē demonstrētais prototips izmanto deviņus pie cilvēka sejas piestiprinātus elektrodus. Bioelektriskie signāli, kuri tiek iegūti sejas muskuļiem saraujoties, izmantojot bezvadu sakaru tehnoloģiju Bluetooth, tiek ierakstīti un noraidīti uz datoru. Programmu nodrošinājums pārvērš signālus tekstā, kuru pēc tam atskaņo runas sintezators.Pēc Šulcas teiktā, nākotnē tehnoloģija ļaus būtiski vienkāršot šo procesu, un nepieciešamo aparatūru varēs iebūvēt mobilajā tālrunī. Ierīce pašreizējā stāvoklī sērijveidā ražota netiks, taču nākotnē to varēs izmantot cilvēki, kuri slimības vai nelaimes gadījuma rezultātā ir zaudējuši balsi. «Jūs varat runāt dzimtā valodā, bet tekstu vienlaicīgi tulkos citā. Šādā veidā jūsu sarunas biedrs dzirdēs sintezēto balsi citā valodā,» - teica Šulca.Šis nav pirmais gadījums, kad elektromiogrāfija tiek izmantota bezskaņas kontaktam. Amerikāņu kosmiskā aģentūra NASA pēta iespēju izmantot šo tehnoloģiju lai sazinātos ļoti skaļā vidē, kāda, piemēram, ir kosmiskā stacija. Tehnoloģija arī tiek izskatīta kā alternatīva džoistikam un citām lidojumu vadības sistēmā izmantojamām tehnoloģijām. Pēc Šulcas teiktā, NASA pētīja iespējas pazīt vienkāršas komandas. Tai pat laikā, Hanoverā prezentētais prototips ļauj operēt ar veseliem teikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu