Radīts 3D interfeiss, kas ļaus aptaustīt virtuālus priekšmetus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Japāņu zinātnieki izstrādājuši 3D interfeisu «i3space», kurš ļaus ne tikai uz ekrāna redzēt attēlu, bet arī, aptaustīt to, sajust tā faktūru un izmērus, vēsta «TechOn». Pēc Nacionālā vadošo tehnoloģiju un zinātnes institūta (the National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) vecākā zinātniskā līdzstrādnieka Norio Nakamuras teiktā, šis ir pasaulē pirmais izgudrojums, kurš ļaus sataustīt attēlu gaisā. Piemēram, ar rokām aptaustīt uz ekrāna redzamo gumijas bumbiņu, vai kā pie rokām līp karsts cukura cepums.

Vizuāli šis izgudrojums izskatās sekojoši: uz cilvēka rokas pirkstiem tiek uzvilkta īpaša ierīce, bet kamera seko pirkstu kustībām. Attiecībā no tā kā kustas pirksti, piemēram, saspiežot bumbiņu, mainās cilvēka izjūtas. Tehnoloģija pieļauj arī, bez sistēmā jau iekļautiem priekšmetiem, izmantot arī ieskenētus attēlus.

Pagaidām nav zināms, kad šī tehnoloģija tiks izmantota praktiski, taču zinātnieki uzskata, ka tā būs noderīga apmācot ārstus, piemēram, ķirurģisku operāciju imitācijai; videospēlēm – jaunais interfeiss ļaus spēlētājiem sajust reālu ieroci vai sporta rīku. Ar tās palīdzību var izveidot virtuālu muzeju, kura apmeklētāji, to skaitā arī ar vāju redzi, varēs aptaustīt vērtīgas skulptūras, kuras parasti tiek nodalītas ar stikla sienām un barjerām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu