Līdz gadsimta beigām Zemes temperatūra pieaugs par sešiem grādiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Līdz šī gadsimta beigām vidējā gaisa temperatūra pieaugs par sešiem grādiem pēc Celsija, atsaucoties uz izdevumu «Nature Geoscience», vēsta laikraksts «The Guardian».

«Šis pētījums ir visu laiku vispusīgākais – tajā tika veikta pārmaiņu ekonomikā un zemes lietošanā iespaida uz ogļskābās gāzes saturu atmosfērā pēdējo 50 gadu laikā analīze. Zinātnieki ANO konferencē Kopenhāgenā aicināja vienoties par kardinālu izmešu apjoma samazināšanu. Lai novērstu temperatūras pieaugšanu līdz 2050. gadam ir nepieciešams samazināt globālo siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu apjomu līdz tonnai uz iedzīvotāju gadā. Pašlaik uz vienu amerikāni nākas 19,9 tonnas gadā.

Dabīgie ogļskābās gāzes neitralizētāji – meži, okeāni un augsne – zaudē savu efektivitāti. Šodien tie absorbē 55% ogļskābās gāzes, kas ir par 5% mazāk nekā pirms 50 gadiem.

«Kopenhāgenas konference ir mūsu pēdējā iespēja stabilizēt klimatu divu grādu virs pirmsindustriālā līmeņa robežās,» - uzsvēra pētījuma vadītāja no Austrumu Anglijas universitātes Korīna Le Kere. Izmešu nospiedošo apjoma daudzumu saražo Ķīna un Indija, taču tas par ceturtdaļu ir skaidrojams ar tirdzniecību ar Rietumvalstīm.

Ar Le Leras secinājumiem piekrīt arī, piemēram, Volfgangs Knors no Bristoles universitātes, kurš savā rakstā žurnālā «Geophysical Research Letters» apgalvo, ka ogļskābās gāzes absorbēšana dabā ir samazinājusies nenozīmīgi. Taču Le Kere apgalvo, ka viņas secinājumi ir precīzāki, jo viņa vadījusies no ikmēneša rādījumiem. Zinātnieki vienojās par to, ka ir nepieciešams izpētīt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu dabīgos neitralizētājus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu