«Google» parādījusi savas operētājsistēmas pirmo versiju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Interneta gigants «Google» parādījis savas operētājsistēmas «Chrome OS» izmēģinājuma variantu, vēsta «BBC News».

Uz atvērta izejas koda balstītā sistēma sākotnēji būs domāta izmantošanai lētos tīkla datoros un interneta lietošanai paredzētajiem datoriem. «Chrome OS» nebūs pierasto uz datora instalējamo programmu, visi pielikumi un dokumentācija atradīsies uz «Google» servera un palaisti tiks, izmantojot interneta pārlūkprogrammu.

Kompānija pagaidām izlaidusi versiju tikai programmu nodrošinājuma izstrādātājiem. «Google» paziņojusi, ka pirmie datori ar šo operētājsistēmu parādīsies līdz 2010. gada beigām.

Iepriekš tika izteikts viedoklis, ka tīkla datoru segmentā «Chrome OS» var ļoti būtiski satricināt «Microsoft» pozīcijas, kura šā gada 22. oktobrī izlaida savu jauno operētājsistēmu «Windows 7». Pēc monitoringa kompāniju rīcībā esošiem datiem, pašlaik «Windows» uzstādīts uz vairāk nekā 90% šādu datoru.

Par nodomu izveidot savu operētājsistēmu «Google» pirmo reizi paziņoja šā gada jūlijā. Jaunā programma bāzēta uz «Google» interneta pārlūkprogrammā «Chrome» izmantotajām tehnoloģijām. Kā vēsta kompānijas pārstāvji, pārlūkprogrammas lietotāju skaits 14 mēnešu laikā sasniedzis 40 miljonus cilvēku.

Pēc «Google» pārstāvja vārdiem, pateicoties tam, ka jaunā sistēma neparedz programmu nodrošinājuma uzstādīšanu uz cietā diska, atkritīs nepieciešamība to nemitīgi atjaunot, bet datora ielāde aizņems tikai dažas sekundes.

Tajā pašā laikā uzdevumi, kuri prasa lielus datora resursus, piemēram, videomontāžai, būs joprojām jārisina, izmantojot tradicionālās operētājsistēmas. Tā kā tīkla dators ar operētājsistēmu «Chrome OS», visticamāk, būs tikai kā papildinājums parastajam mājas datoram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu