Jauns vīrusu vilnis dodas uzbrukumā smartfoniem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mobilie tālruņi kļūst aizvien «gudrāki» un līdz ar to piesaista sev noziedznieku uzmanību. Šajā gadījumā runa nav par tālruņu zādzībām. Kompānijas, kuras nodarbojas ar mobilo sakaru drošību, atzīmē, ka pašlaik vērojams «Trojas zirga» datorvīrusu paveida, kurus datoru speciālisti pazīst kā diallers, straujš skaitlisks pieaugums.

Tie ir datorvīrusi, kuri tiek iesūtīti mobilā tālruņa operētājsistēmā un bez tā īpašnieka ziņas zvana uz numuriem, kas rezultātā izvēršas grandiozos rēķinos, vēsta BBC News.

Agrāk, kad datora lietotāji internetam pieslēdzās pa modemiem izmantojot dial-up, ar šādiem vīrusiem bija inficētas daudzas pornogrāfijas vietnes. Tikko kā vīruss atrada savu upuri tā pārslēdza viņa modemu uz dārgu starptautisku līniju. Bet vēlāk datora īpašniekam pienāca astronomisks rēķins. Starptautisko rēķinu apmaksas sistēma ļāva noziedzniekiem savākt daļu no šīs naudas. Daži šādi vīrusi zvana laikā atslēdza audiosistēmu, un datora īpašnieks pat nenojauta, ka kamēr viņš atrodas internetā, telefona rēķins pieaug mežonīgā ātrumā. Tagad, kā atzīmē firmas CA speciālisti, šāda veida vīrusi uzbrūk smartfoniem.

Programmas nodrošinājumu mobilajiem tālruņiem ražojošās firmas F-Secure pētniecības nodaļas vadītājs Miko Hiponens saka, ka pēdējā laikā parādījies liels daudzums šādu vīrusu.Viens no šādiem vīrusiem Swapi.B, īpašnieka vārdā no tālruņa sūta dārgas īsziņas. Šim mērķim noziedznieki reģistrē īpašus numurus, zvanu vai īsziņu tarifi uz kuriem ir būtiski dārgāki. Eksperti uzskata, ka diallers būtiski maina elektroniskās noziedzības ainu. «Windows vidē nokļūstošie vīrusi nevar noņemt naudu tieši no datora. Viņiem, lai gūtu šādu rezultātu, no sākuma ir jāpārvar paroles un jānoskaidro kredītkaršu numuri. Mobilo tālruņu vīrusi, savukārt, liekot tālrunim zvanīt uz dārgajiem numuriem, var pa taisno zagt lietotāju naudu», - saka Miko Hiponens.

Daži mobilo vīrusu radītāji izdara tā, ka atklāt viņu izveidoto tālruņu līniju ir visai sarežģīti. Viņu vīrusi liek tālrunim zvanīt uz lielu numuru daudzumu, vairums no kuriem nav nekādas saistības ar noziedzniekiem. «Šāds vīruss zvana, teiksim, 100 numuriem, no kuriem tikai viens pieder vīrusa izveidotājam. Kā lai ar to cīnās? Atslēgt visus numurus, tajā skaitā arī tos, kas pieder nevainīgiem cilvēkiem?», - vaicā Miko Hiponens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu