Mobilo telefonu starojums neveicina smadzeņu audzēju rašanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Mobilo telefonu plašā izplatība Ziemeļeiropas valstīs nav atstājusi nekādu ietekmi uz smadzeņu audzēju biežumu iedzīvotāju vidū. Pie šāda secinājuma nonākuši Kopenhāgenas Vēža epidemioloģijas institūta līdzstrādnieki, veicot vērienīgu pētījumu par saslimstību ar gliomām un meningiomām Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Zviedrijā.

Pētījuma, kas publicēts izdevumā «Journal of the National Cancer Institute», autori analizēja datus par 59,9 tūkstošiem smadzeņu audzēju gadījumu, kas atklāti starp vairāk nekā 16 miljoniem cilvēku laikā no 1974. līdz 2003. gadam.

Atklāto audzēju skaita noturīgs pieaugums tika novērots visa izpētāmā perioda laikā. Saslimstība ar gliomām ik gadu pieauga par 0,5 procentiem vīriešu vidū un par 0,2 procentiem sieviešu vidū, saslimstība ar meningiomām – attiecīgi par 0,8 un 3,8 procentiem. Tomēr šī tendence nekādi nav mainījusies pagājušā gadsimta 90. gadu otrajā pusē, kad mobilo telefonu izmantošana kļuva ar masveida parādību.

Pēc pētījuma vadošās zinātnieces Izabelas Deltūras (Isabelle Deltour) vārdiem, par spīti cerīgajiem rezultātiem, jautājums par mobilo telefonu elektromagnētiska starojuma ietekmi uz cilvēka veselību paliek atklāts. Smadzeņu audzēju slēpta augšana var turpināties 10 un vairāk gadus, tādēļ nedrīkst izslēgt, ka jauns saslimstības uzliesmojums var atklāties vēlākos gados, kuru statistika netika iekļauta dāņu zinātnieku pētījumā.

Pēc ekspertu domām, papildus skaidrību jautājumā par mobilo telefonu ietekmi uz audzēju attīstības risku var viest starptautiskā projekta «INTERPHONE» – šobrīd paša vērienīgākā šai problēmais veltītā pētījuma – rezultāti. Gaidāms, ka iegūto datu interpretācija un sagatavošana publicēšanai tiks pabeigta jau tuvākajā laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu