Polijā atrasti senāko četrkājaino pēdu nospiedumi pasaulē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Polijas dienvidaustrumos atrasti aptuveni pirms 397 miljons gadiem dzīvojošu mugurkaulnieku pēdu nospiedumi, kas padara tos par senākajiem, jebkad uz sauszemes dzīvojošajiem mugurkaulniekiem, vēsta BBC News.

Pēc zinātnieku domām, šis atradums norāda uz to, ka pirmie mugurkaulnieki iznāca no seklajām jūrām uz sauszemi par 20 miljons gadiem agrāk nekā tika uzskatīts iepriekš. Šis atklājums var izmainīt paleontologu priekšstatus par mugurkaulnieku evolūciju. Zinātniskajā žurnālā «Nature» publicētajā rakstā Eiropas paleontologi, tai skaitā, saka, ka uz pārakmeņojošā māla atrastās pēdas ir tik labi saglabājušās, ka redzami pat atsevišķu pirkstu nospiedumi.

Liels daudzums pārakmeņojošos līdz šim neaprakstītu dzīvnieku pēdu nospiedumi atrasti kalnainā vietā Zahelmi karjerā. Pēdas atstājušas būtnes, kas devonas perioda vidū dzīvoja senās jūras dūņainā piekrastes zonā. Šie radījumi, iespējams, atgādināja mūsdienu krokodilus un dzīvoja kā amfībijas. Spriežot pēc dažu nospiedumu lieluma, to garums bija aptuveni divi metri.

Poļu un zviedru zinātnieki, izanalizējot nospiedumu regularitāti, nāca pie slēdziena, ka tos varēja atstāt tikai četrkājainas būtnes – tetrapodi.

Mūsdienu paleontoloģija māca, ka pirmie sauszemes dzīvnieki attīstījās no zivīm, kas varēja atbalstīties uz spurām un tādā veidā izlīst no ūdens. Precīzs brīdis kad šādi mugurkaulnieki pārgāja no dzīves ūdenī uz dzīvi sauszemē ir kaismīgu zinātnisku strīdu iemesls. Līdz šim tika uzskatīts, ka senākais šāda veida organisms bija Tikaalik roseae, kuram piemita pārejas, starp zivīm un tetrapodiem, īpašības.

Tikko atrastais radījums dzīvojis aptuveni pirms 375 miljons gadiem, un tāpēc tas maina iesīkstējušos priekšstatus par evolūcijas gaitu.

Šim atradumam ir vēl viens negaidīts rezultāts – šie agrīnie tetrapodi dzīvoja jūras krastā, iespējams, korāļu lagūnā. Līdz šim tika uzskatīts, ka tetrapodu rašanās ir saistāma ar pilnīgi savādāku apkārtējo vidi – saldūdens purviem un ezeriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu