«Google» pārtrauc «Internet Explorer 6» atbalstu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Kompānija «Google» paziņojusi, ka pamazām pārtrauc interneta pārlūkprogrammas «Internet Explorer 6» atbalstu (savu produktu pielāgošanu IE6 prasībām), vēsta BBC News.

IE6 tika atklāti «caurumi», izmantojot kurus tika veikts nesenais kiberuzbrukums populārajam meklētājam. Kā teikts «Google» paziņojumā, ar 1. martu vairāki kompānijas servisi, to skaitā «Google Docs», pārstās darboties «korekti», izmantojot «Internet Explorer 6». «Google» aicina visus lietotājus «cik iespējams ātri» mainīt vai atjaunot pārlūkprogrammu.

Pēc «Google» versijas, nesenais uzbrukums nāca no Ķīnas. Izmantojot vājās vietas IE6, hakeri uzlauza «Gmail» esošās ķīniešu cilvēktiesību aizstāvju elektroniskās pastkastes. Pēc šī uzbrukuma «Google» pat piedraudēja aiziet no Ķīnas tirgus.

Pēc IE6 ievainojamības atklāšanas Francijas un Vācijas valdības saviem pilsoņiem ieteica pāriet uz citu pārlūkprogrammu, vismaz tik ilgi, kamēr «caurums» netiks slēgts. «Internet Explorer» izstrādātājs «Microsoft» par trīs nedēļām ātrāk izlaida programmas atjaunojumu.

Tomēr neskatoties uz to, «Google» nolēmusi sākot ar «Google Docs» un «Google Sites» pārtraukt IE6 atbalstu. Sākot ar 1. maiju šo servisu būtiskākās funkcijas kļūs nesavietojamas ar IE6. «Google Docs» ir «Microsoft Office» pakešu analogs, kurš ļauj veidot teksta dokumentus un elektroniskās tabulas izmantojot internetā esošo pielikumu. «Google Sites» domāts interneta lappušu radīšanai.

Kopš IE6 izlaišanas pagājuši jau deviņi gadi, tomēr aptuveni 20% to joprojām izmanto. Jau sen izstrādātāji vēlas no šīs programmas atbrīvoties. Internetā ir pat kampaņa ie6nomore («ie6vairsnē»), kura apvieno vairāk nekā 70 firmas. Protestētāji apgalvo, ka pārlūkprogramma neatbalsta jaunos interneta standartus un ierobežo izstrādātāju iespējas. Taču «Microsoft» paziņo, ka atbalstīs šo pārlūkprogrammas versiju līdz pat 2014. gadam. Kompānija izlaidusi IE6 «ielāpu» un iesaka lietotājiem pie pirmās iespējas pāriet uz jaunāku «Explorer» versiju.

«Microsoft» atzinās, ka «kopš 2009. gada septembra sākuma» zinājusi par «caurumu» pārlūkprogrammā, taču atjaunojumu, kurš likvidētu šo problēmu, izlaist plānoja tikai februārī.

Notikušais ļāva konkurējošām pārlūkprogrammām palielināt savu daļu tirgū. Pēc kompānijas «Stat Counter» rīcībā esošajiem datiem, Eiropā «Mozilla Firefox» praktiski ir izlīdzinājies ar «Microsoft» – «Firefox» ir 40%, bet «Internet Explorer» – 45%. Dažos tirgos, piemēram, Austrijā un Vācijā, «Firefox» jau izrāvies vadībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu