Paleontologiem izdevies noskaidrot četrspārnaino dinozauru krāsu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Paleontologiem pirmo reizi izdevies atjaunot spārnainā dinozaura Anchiornis huxleyi ārējo veidolu, ieskaitot krāsu, vēstīts Jēlas universitātes, kuras līdzstrādnieki piedalījās šajā darbā, interneta vietnē. Zinātnieku raksts parādījies žurnālā «Science».

Paleontologi izmantoja tehnoloģiju, kura ir analoga tai, kura nesen ļāva Lielbritānijas un Ķīnas zinātniekiem noskaidrot Sinosauropteryx dzimtas dinozauru spārnu krāsu: viņi izpētīja pārakmeņojušās melansomas – šūnu organelas, kurās atrodas krāsojošā pigmenta granulas.

Kopumā tika izpētīti 29 Anchiornis huxleyi apspalvojuma paraugi. Izmantojot statistisko analīzi, zinātnieki salīdzināja iegūto informāciju ar datiem par mūsdienu putnu melansomām. Rezultātā ar 90% ticamību izdevās noteikt paraugu krāsu.

Pēc zinātnieku teiktā, Anchiornis huxleyi apspalvojums bijis samērā spilgts. Tas norāda uz to, ka spalvas nav kalpojušas lidošanai. Pētnieki izsaka pieņēmumu, ka spalvu neparastais krāsojums kalpoja maskēšanās nolūkiem jeb kā sazināšanās veids. Bez tam, apspalvojums varēja būt kā greznumlieta.

Anchiornis huxleyi dzīvoja mūsdienu Ķīnas teritorijā pirms aptuveni 150 miljoniem gadu. Šis dinozaurs atšķīrās ar to, ka ar spalvām bijušas klātas visas četras tā ekstremitātes, tātad tas faktiski bijis četrspārnains. Dinozaura garums bijis 34 centimetri, bet svars – 110 grami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu