Nevar atklāt sakarību starp galvassāpēm un elektroierīču lietošanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Vācu zinātniekiem nav izdevies atklāt kopsakarību starp pusaudžu galvassāpēm un elektronisko ierīču izmantošanu. Tajā pašā laikā noskaidrojās, ka galva biežāk sāp tiem pusaudžiem, kuri bieži un ilgstoši klausās mūziku.

Paziņojumu par to, ka daudzveidīgas elektroniskās ierīces, kuru skaits pastāvīgi palielinās, var izsaukt dažādus traucējumus pusaudžu organismos, ir visai izplatīti. Tā ar gadžetu izmantošanu saista aptaukošanos, paaugstinātu nogurdināmību, uzmanības koncentrācijas vai miega traucējumus un galvassāpes.

Tajā pašā laikā, galvassāpju sakara ar elektroniku iepriekšējie pētījumi devuši neviennozīmīgus rezultātus, bet dažos gadījumos, piemēram, attiecībā uz datorspēlēm, pilnībā izslēguši tamlīdzīgu kopsakarību.

Pētnieki no Minhenes Ludviga Maksimiliāna universitātes centās viest skaidrību šajā jautājumā un izpētīt elektronisko ierīču ietekmi uz atšķirīgu veidu galvassāpju rašanos. Viņi aptaujāja 489 pusaudžus vecumā no 13 līdz 17 gadiem, kas sūdzas par šādām sāpēm, un 536 pusaudžus, kuri no tām necieš, par elektronikas izmantošanu ikdienā.

Divu pusaudžu grupu salīdzinājums nav atklājis nekādas kopsakarības starp televīzijas skatīšanos, videospēlēm, kā arī datora un mobila telefona izmantošanu un galvassāpju rašanos. Tajā pašā laikā noskaidrojās, ka visi galvassāpju veidi biežāk rodas pusaudžiem, kuri bieži un ilgstoši klausās mūziku.

Kā paskaidrojusi pētījuma vadītāja Astrida Milde – Buša, no aptaujas rezultātiem nav iespējams pateikt, vai mūzika ir sāpju cēlonis, vai, gluži pretēji, galvassāpes liek vērsties pie mūzikas lai novērstu sāpes un relaksētos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu