Krāpnieki internetā sola iesūdzēt tiesā torentu lietotājus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Internetā parādījies jauns krāpšanas veids, vēsta «TorrentFreak». Tā būtība ir sekojoša: ļaundari, kuri uzdodas par kompānijas «ICPP Foundation», kura it kā sadarbojas ar autortiesību aizstāvēšanas organizācijām, pārstāvjiem, par pirātisku materiālu lejupielādēšanu piedāvā lietotājiem samaksāt «sodu».

Krāpnieki izmanto trojana vīrusu, kurš veic lietotāja sistēmas skenēšanu un atrod pirātiskos «BitTorrent» failus. Pēc tam, lai izvairītos no tiesas darbiem, lietotājam tiek piedāvāts samaksāt 400 ASV dolārus lielu «sodu». Kompānijas «F-Secure» pētnieki atzīmē, ka prasība izmaksāt «sodu» tiek izvirzīta pat tad, ja cietajā diskā torenti atrasti netiek.

Trojāns liek lietotājam atstāt savu vārdu, adresi un kredītkartes datus. Pretējā gadījumā «pārkāpējam» tiek draudēts ar tiesu, sodu 250 000 ASV dolāru apjomā un ieslodzījumu cietumā uz termiņu līdz pieciem gadiem.

Programma ar kuras palīdzību krāpnieki cenšas naudu izkrāpt, parasti, atrodas folderī ar nosaukumu IQManager. Tajā atrodas arī atsauces uz atskaiti par pārkāpumu, kā arī uz organizācijas interneta vietni – kam vajadzētu pārliecināt lietotāju par izvirzīto apsūdzību nopietnību.

«F-Secure» speciālistu zvani uz «ICPP Foundation» interneta vietnē (ICPP-online.com) izvietotajiem tālruņa numuriem ar itāļu tālruņa kodiem ir palikuši neatbildēti. Pēc «WHOIS» servisa rīcībā esošās informācijas interneta vietne kurā atrodas, tā saucamās, atskaites pieder «Somālijas aizsargātajam tīklam», IP adrese norāda uz Moldovā izvietotu sistēmu.

Analītiķiem izdevies noskaidrot, ka šīs krāpnieciskās shēmas ietvaros ļaundari izmanto kontakta informāciju, kura iepriekš tika norādīta shēmās, kurās tika izmantots trojāns «Zeus» un tārps «Koobface». «Zeus» ievērību guva kad 2010. gada februārī tika atklāts gigantisks botnets, kurā bija ne mazāk kā 75 000 datoru. Tiek domāts, ka tieši šis trojāns tiek izmantots botneta izplatībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu