Vēršas plašumā žurku apmācīšana sapieru un laborantu «profesijām»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Āfrikā dzīvojošais beļģu izcelsmes budistu mūks un kompānijas «Apopo» dibinātājs Barts Vejtjēns radīja unikālu projektu, kura ietvaros pierādīts, ka žurkas var apgūt sapiera un laboranta profesijas.

Šie dzīvnieki ir spējīgi īsā laika sprīdī atrast sprāgstvielas, narkotikas un pat tuberkulozes nūjiņas, vēsta Krievijas laikraksts «Pravda». Ar Antverpenes universitātes un Edvarda Sokoina Lauksaimniecības universitātes atbalstu Veitjēns ir ierīkojis laboratorijas žurku apmācībai sprāgstvielu meklēšanai Beļģijā un Tanzānijā.

Pats pirmais apmācāmais bija beļģa personiskais mīlulis vārdā Gajants, taču neparastā ideja vērsās plašumā un šobrīd apmācītie grauzēji Āfrikā jau nomaina dārgas un darbietilpīgas ārvalstu tehnoloģijas. Kā nākošās pēc Gajanda apmācību izgāja vēl 30 žurkas, kuras šobrīd jau nodarbojas ar «atmīnēšanu» Mozambikā.

Par stimulu balvas saņemšanai šajā gadījumā kalpo trotila smarža. Apmācītais dzīvnieks skrien gar auklu, kura novilkto starp diviem treneriem. Līdzko žurka sajūt mīnu vai spridzekli, tā apstājas un sāk rakt. Tas norāda uz to, ka grauzējs atradis mīnu vai kādu spridzekli, kuru nepieciešams neitralizēt.

Jāpiebilst, ka eksperimentu gaitā noskaidrojies - žurkas tiek galā ar sapieru pienākumiem labāk nekā cilvēki. Žurku darbs arī neprasa lielas izmaksas, tās nereaģē uz citiem zemē esošajiem metāliskajiem priekšmetiem un arī uzturēt žurkas ir daudz lētāk, nekā suņus. Tāpat žurkas ir viegli nodot no viena instruktora citam.

Perspektīvā kompānija «Apopo» cer kļūt par liela mēroga grauzēju - detektoru sagatavošanas centru, jo daudzās Āfrikas valstīs zeme ir vārda tiešā nozīmē nosēta ar sprāgstvielām, tamdēļ pēc žurku darba paredzams liels pieprasījums. Tāpat paredzēts apmācīt žurkas arī citiem mērķiem. Piemēram, Tanzānijā jau ir sākušies izmēģinājumi žurku izmantošanai tuberkulozes diagnosticēšanā pēc pacientu siekalu paraugiem. Dažās minūtēs žurka var tikt galā ar tādu daudzumu paraugu, kuru analīzei laborantam būtu nepieciešama visa diena. Bez tam žurkām izdodas fiksēt tuberkulozes pazīmes pat tādos paraugos, kuri izgājuši caur tradicionālajiem testiem, neatklājot saslimšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu