Skudras mirst vientulībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Skudras (Temnothorax unifasciatus) saslimstot, pamet skudru pūzni lai mirtu lepnā vientulībā, un lai ar slimību neaplipinātu visu koloniju, vēsta BBC News.

Šis ir pirmais sociālu kukaiņu līdzīgas uzvedības zinātniski pierādītais gadījums. Zināmi atsevišķi šādi gadījumi gan kaķiem, gan suņiem, gan ziloņiem un pat cilvēkiem, taču tie ir izņēmumi, kurus sistematizēti pētīt nav iespējams. Ievērojot, ka laiku pa laikam dažas skudras bez redzamiem iemesliem pamet pūzni, Regensburgas (Vācija) universitātes profesors Jurgens Haince un aspirants Bartošs Valters nolēma pievērst šiem kukaiņiem uzmanību.

Pētnieki laboratorijas apstākļos inficēja Temnothorax unifasciatus koloniju ar nāvīgi bīstamas sēnītes Metarhizium anisopliae sporām. Nospiedošs vairums šajā epidēmijā saslimušo darba skudru dažas stundas, vai pat dienas, pirms savas nāves atstāja savus sugas brāļus, lai pārtiekot no tā kas pagadās, nomirtu pienācīgā attālumā no pūžņa.

Zināms, ka daudzi parazīti manipulē ar sava saimnieka organismu, piespiežot to izplatīt slimību izplatošos organismus. Piemēram, gripas vīruss spiež cilvēku klepot, bet Cordyceps pārvērš skudras par īstiem zombijiem, liekot tiem rāpties cik vien iespējas augstāk pa augiem, jo no turienes sporām ir ērtāk izlidot pa apkārtni. Tad, varbūt tā bija sēnīte, kas piespieda skudrām aiziet no pūžņa?

Nākošā eksperimenta gaitā, zinātnieki apstrādāja nabaga kukaiņus ar ogļskābo gāzi, šādā veidā saīsinot to dzīvi. Skudras, kuras nebija inficētas ar sēnīti, bet kurām bija aizdomas par nāves tuvumu arī atstāja savus sugas brāļus. Tas nozīmē, ka viņi aizgāja jūtot nāves tuvumu, bet ne parazīta manipulāciju rezultātā.

Interesanti, ka citi sociālie kukaiņi — kamenes — izturas pilnīgi pretēji. Ar mušu kūniņām inficētie īpatņi no stropa izlido uz aukstāku vidi, šādi samazinot parazīta attīstības cikla ātrumu un līdz ar to pagarinot savu, bet ne savu sugas brāļu dzīvi.

Uzupurēšanās piemēri, citu labā, kukaiņiem ir zināmi daudzi: bites zaudējot dzelksni mirst, bet dažas skudras ar saviem ķermeņiem, lai neielaistu ienaidnieku, aizsedz ejas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu